Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun asiat menevät pieleen, syytä Euroopan unionia

Euroopan unioni on säilyttänyt vanhan paikkansa syntipukkina.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuoreesta Pew-tutkimuslaitoksen mielipidetiedustelusta piirtyy outo kolmijako. Euroopassa on kolme ideologista ryhmää: oikeisto, vasemmisto ja EU-vastaiset.

EU-vastaisten ”puolue” on kasvussa. Se pystyy sijoittumaan eri maissa eri paikkaan. Yhdessä maassa se on vasemmalla, toisessa oikealla, kolmannessa laajalle pirstoutuneena.

Parikymmentä vuotta sitten EU-päättäjillä oli suuri huoli ”legitimaatiokriisistä”. Brysselissä ja EU-pääkaupungeissa mietittiin tapaa, jolla kansalaiset saataisiin kytkettyä unionin toimintaan.

Edessä tiedettiin olevan isoja asioita, joita yksittäiset eurooppalaiset maat eivät pysty hoitamaan – esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastustaminen ja turvallisuusuhkat. Samoin uskottiin, että sisämarkkinoiden tiivistäminen ajaa kaikkien maiden asiaa ja tiivistäminen voidaan tehdä vain unionitason päätöksillä. Päätösten taakse tarvittiin kansalaisten tuki.

Kansaa yritettiin houkutella mukaan muun muassa tiedotuskampanjoilla. Suurin projekti oli kuitenkin EU-parlamentin vahvistaminen. Siitä piti tulla voimakas päättäjä ja kansan suora yhteys unioniin. Vain ensimmäinen näistä toteutui.

Pew-tutkimuslaitoksen tulosten mukaan EU:n hyväksyttävyys on laskenut selvästi viime aikoina. Nyt kielteinen näkemys on 47 prosentilla vastaajista.

Tuloksista voi päätellä myös, että vastustusta ovat nostattaneet pakolaiskriisi ja talousongelmat. Tästä taas voi päätellä, että EU on pitänyt paikkansa syntipukkina.

Molemmissa kriiseissä eurooppalaista yhteisyyttä ja yhtenäisyyttä sekä unionitason päätöksentekoa on kaivattu paljon enemmän kuin on saatu. Tämä taas ei ole ollut EU:n ja Brysselin vaan jäsenmaiden vika: maat eivät ole pelanneet yhteen eivätkä ole toisaalta antaneet unionille riittävästi toimintavaltaa.

Jos EU-vastaisuus kasvaa ja unionin päätöksenteon hyväksyttävyys hupenee, suurimmat syylliset kehitykseen taitavat olla EU-jäsenmaiden päättäjät. Heille sopii mainiosti, että heidän epäonnistumisensa kaatuvat Brysselin herrojen niskaan. Tosin strategia on lyhytnäköinen. Kun EU-vastaisten ”puolue” kasvaa, se ei päädy tukemaan vanhaa valtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat