Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä investoi vanhaan

Venäjä ei ole onnistunut monipuolistamaan tuotantoaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun länsi julkisti Venäjän-vastaisia pakotteita ja Venäjä vastasi vastapakotteilla, presidentti Vladimir Putin oletti vaikeuksien vievän voittoon.

Hän uskoi, että Venäjä nostaa jalostusastettaan, monipuolistaa tuotantorakennettaan ja alkaa itse tuottaa tarvikkeita sekä palveluita, joita on totuttu tuomaan lännestä. Esimerkiksi maatalouden uskottiin saavan ”kilpailukykyloikan”.

Suomen Pankin tuoreet investointiselvitykset todistavat ihan toista. Venäjällä yritykset ovat muun muassa ruplan heikentymisen vuoksi saalistaneet hyviä liikevoittoja. Silti niiden investoinnit ovat vähäisiä. Nekin investoinnit, jotka kasvavat, suuntautuvat vanhaan: öljyn ja kaasun tuotantoon. Investoinnit jalostavaan teollisuuteen jatkavat vain vähenemistään. Vienti ei ole monipuolistunut.

Suomen Pankin arvion mukaan sekin tuotannon korvaus, joka elintarvikepuolella on toteutunut, on tapahtunut kuluttajan kustannuksella. Hinnat ovat nousseet, ja laatu on huonontunut.

Tuonti on kyllä vähentynyt, mutta syynä voi olla ruplan heikkeneminen. Tuonti olisi Venäjälle hyvinkin tärkeää: maa tarvitsisi sitä tuotannon monipuolistamiseen ja tehokkuuden kasvattamiseen – siihen kilpailukykyloikkaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat