Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU muuttaa toimintatapojaan

EU-lainsäädäntöä pitäisi antaa vain silloin kun se on välttämätöntä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin kansalaiset odottavat EU:n muuttuvan. He haluavat unionin keskittyvän asioihin, joissa EU voi saada aikaan tuloksia. He eivät halua tarpeettomia sääntöjä, jotka kuormittavat erityisesti pienyrityksiä tai vaikeuttavat elämää ilman, että kukaan osaa perustella sääntöjen oikeutusta.

Tämän vuoksi Euroopan komissio käynnisti runsas vuosi sitten paremman sääntelyn agendan, jonka tarkoituksena on uudistaa perusteellisesti EU:n toimintatapoja. Euroopan parlamentti ja hallitusten edustajat Eurooppa-neuvostossa ovat sitoutuneet uudistukseen hyväksymällä uuden sopimuksen, joka koskee lainsäädäntömenettelyä.

Käytännön työ on jo täydessä vauhdissa. Komissio, jonka tehtävänä on laatia ehdotuksia EU:n säädöksiksi, on päättänyt rajoittaa uusien ehdotusten lukumäärää. Jäsenvaltioilla on usein EU:ta paremmat valmiudet ratkaista ongelmia.

Monilla aloilla EU-yhteistyöllä voidaan silti saada aikaan todellista edistystä. Olemme esimerkiksi laatineet yhteensä 315 miljardin euron suuruisen Euroopan investointiohjelman, jolla tuetaan työllisyyttä ja kasvua. Olemme edistyneet pakolaiskriisin hoitamisessa parantamalla rajaturvallisuutta ja turvapaikka-asioiden hoitoa. Rakennamme energiaunionia, yhteistä ilmastopolitiikkaa ja digitaalisia sisämarkkinoita, jotta voimme yhdessä ratkaista taloutemme ja yhteiskuntamme suurimmat tulevaisuuden haasteet.

EU pyrkii saamaan aikaan tuloksia, joita yksikään jäsenvaltio ei kykene saavuttamaan yksinään ja jotka hyödyttävät kaikkia unionin kansalaisia. Periaatteena on, että asiat tehdään jäsenvaltioissa aina kun se on mahdollista ja EU-tasolla vain silloin kun se on välttämätöntä.

Toisinaan luullaan, että EU-säädökset syntyvät tyhjiössä Brysselissä. Olemme kuitenkin pyrkineet kuulemaan kaikkia tahoja aiempaa laajemmin. Pyydämme kannanottoja jo kauan ennen valmistelun käynnistymistä. Näkemyksiä voi esittää siihen asti kun komissio esittää ehdotuksensa – ja vielä säädöksen hyväksymisen jälkeenkin.

Kansalaisten olisi saatava tietää, ketkä kaikki vaikuttavat politiikan laadintaan. Siksi kaikki komissaarit julkaisevat tiedot tapaamisistaan lobbaajien kanssa komission verkkosivuilla. Haluamme luoda pakollisen rekisterin kaikista edunvalvojista, jotka pyrkivät vaikuttamaan päätöksentekoon. Parlamentin ja neuvoston olisi seurattava komission esimerkkiä.

Valintamme ovat vastedeskin poliittisia, mutta ne perustuvat vaikutusten puolueettomaan analyysiin, jossa tarkastellaan eri vaihtoehtoja ympäristön, talouden – erityisesti pienyritysten – ja sosiaaliturvamme kannalta. Riippumattomat asiantuntijat tutkivat analyysin, ja heidän lausuntonsa julkaistaan.

Sääntelyn avulla voimme saavuttaa yhteiset tavoitteemme. EU-lainsäädäntöä olisi kuitenkin annettava vain silloin kun se on välttämätöntä. Säädökset auttavat meitä huolehtimaan yhteisestä ympäristöstämme, ylläpitämään yhteisiä korkeita sosiaalisia normeja ja suojelemaan eurooppalaisia kuluttajia heidän hyödyntäessään esimerkiksi verkkokaupan sisämarkkinoita.

Haluamme toteuttaa tavoitteemme mahdollisimman tehokkaasti ja ilman tarpeetonta byrokratiaa. Kansalaisten on entistä helpompi ilmaista omat näkemyksensä. Esimerkiksi viime vuonna järjestämäämme luonnonsuojelua koskevaan kuulemiseen tuli ennätysmäisesti yli 500 000 kannanottoa.

Avoimen hallinnon periaatteen noudattaminen on erittäin tärkeää EU:lle, sillä meillä ei ole yhtä suoria yhteyksiä kansalaisiin kuin paikallisilla viranomaisilla. Siksi olemme tehostaneet vuoropuhelua kansallisten parlamenttien kanssa.

Kun komissio on esittänyt säädösehdotuksen, on Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden ministerien tehtävä päättää, tuleeko ehdotuksesta EU:n säädös. Sen vuoksi kaikkien EU-toimielinten on sitouduttava EU:n lainsäädännön parantamiseen. Jos jokin hallitus päättää antaa kansallisesti uusia säännöksiä, sillä on siihen tietysti oikeus. Hallituksen olisi kuitenkin selvästi kerrottava, mistä säännökset ovat peräisin ja miksi ne on annettu.

Ihmiset eivät halua tarpeetonta byrokratiaa. Tilanteen korjaaminen edellyttää muutosta kaikilta EU:n päätöksentekoon osallistuvilta.

Näin Euroopan unioni voi saada takaisin maailmanmarkkinoilla kilpailevien eurooppalaisten yritysten, talouksiemme selkärangan muodostavien pk-yritysten sekä kansalaisten luottamuksen.

Frans Timmermans

Kirjoittaja on Euroopan komission ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat