Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Orpon tehtävä ei ole helppo

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hufvudstadsbladet kirjoittaa kokoomuksen puheenjohtajan vaihtumisesta Alexander Stubbista Petteri Orpoon ja pohtii, mitä vallanvaihdos merkitsee puolueelle. Lehden mukaan kyseessä oli lähinnä tyylin vaihdos, eikä Orpon tehtävä ole mitenkään helppo.

”Suuri ja tähän asti vastausta vaille jäänyt kysymys on, mitä puheenjohtajavaihdos tarkoittaa kokoomuspuolueelle, jonka väitetään olevan kaoottisessa tilassa. Orpo tuntee puolueorganisaationsa, mutta ennen kaikkea eduskuntaryhmä on ollut vastahankainen ja syvästi tyytymätön Stubbiin ja hallitusohjelman toteutukseen. Sama päti muuten myös edellisen eduskuntakauden viimeisenä vuotena kun Stubb oli pääministeri. Hänellä ei ollut tuolloinkaan eduskuntaryhmän tukea, mikä oli keskeinen syy hänen johtamansa hallituksen ongelmiin”, kirjoittaa Susanna Ginman.

”Saako Orpo eduskuntaryhmän ja puolueen kuriin vai jatkuvatko hajaannus ja kaaos? Ainakin hänellä on ollut suuri tuki ryhmässä, mutta kuherruskuukausi ei kestä kuinka kauan tahansa. Kokoomuspuolue on yhä pienin hallituspuolue ja usein kaksi muuta ovat löytäneet yhteisen linjan. Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan Orpo sanoi että hän haluaa muuttaa asetelman hallituksessa niin että puolueet ovat tasavahvoja. Petteri Orpolla ei ole mikään helppo tehtävä.”

Kalevan Kyösti Karvosen mukaan kokoomus vaihtoi pomoa, mutta ei linjaa.

”Kuten aina kokoomuksessa, koolla oli hyvinvoivia suomalaisia, joiden vauraus näkyi hyvänä autokantana ja tyylikkäänä pukeutumisena. Tunnelma ei ollut silti korkealla. Monet heistä sanoivat, että puolue koetaan ylimieliseksi ja ettei siihen enää luoteta. Suurimman vastuun ylimielisyystunteesta ja luottamuspulasta kantava Stubb joutui maksamaan laskun, vaikka gallupit ovat osoittaneet kokoomukselle aivan siedettäviä tuloksia.”

”On aiheellinen kysymys, mikä muuttuu, kun Stubb vaihtuu Orpoksi kokoomuksen puheenjohtajana ja perusporvarihallituksen valtiovarainministerinä. Vaikka Orpon voitto oli selvä, se ei ollut murskaava. Nostaakseen puolueen nokan nousuun Orpon on saatava puolueen kuplinta kuriin.”

”Paljon riippuu siitä, mitä Orpo tekee Stubbille ja mihin Stubb on valmis. Onko tämä halukas ottamaan nöyrästi kevyemmän salkun, siirtyykö hän rivikansanedustajaksi vai ottaako hän europarlamentaarikon paikkansa? Orpo sanoi, ettei hän tavoittele politiikassa pikavoittoja. Tavoite on kuulemma silti palauttaa kokoomus ajan mittaan suurimmaksi puolueeksi.”

”Kokoomus vaihtoi nyt johtajaa, mutta ei linjaa. Lähivuodet näyttävät, mihin se riittää. Orpo lupasi maanläheistä ja pragmaattista politiikkaa ja sanoi, ettei politiikka ole puheenjohtajan oma show. Orpo taisi tarkoittaa, että kaksi vuotta sitä sorttia riitti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat