Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisnaisilla ei ole tekosyitä

Tasa-arvo ei ole täydellistä, mutta se on lähempänä täydellistä kuin missään muualla maailmassa, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Se iski minuun Los Angelesissa esivaali-iltana viime viikolla.

Odotin Hillary Clintonin voitonpuhetta mantereen toisella puolella Brooklynissa. Televisiokamera kuvasi naisten ja tyttöjen hohtavia kasvoja, kun he odottivat idoliaan lavalle.

Naisesta oli ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa tulossa pääpuolueen presidenttiehdokas. Ei presidentti, vaan ehdokas.

”Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia”, luki jonkun vaalikyltissä.

Se särähti. Tietysti naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia! Mutta Yhdysvalloissa se pitää vielä kirjoittaa kylttiin.

Suomalaiset naiset saivat äänioikeuden 110 vuotta sitten, amerikkalaiset 14 vuotta myöhemmin. Suomessa valittiin naispresidentti vuonna 2000, Yhdysvalloissa se on mahdollista 16 vuotta myöhemmin.

Yhdysvallat on Suomea edellä rotujen välisessä tasa-arvossa. Suomi on Yhdysvaltoja edellä sukupuolten välisessä tasa-arvossa. Se näkyy pienissä ja isoissa asioissa.

Asun Washingtonissa, jossa on paljon uranaisia. Silti kaikki olettavat, että olemme muuttaneet Yhdysvaltoihin mieheni työn takia. Lasten leikkitreffit, synttärikutsut ja koulun vapaaehtoistoiminta kuuluvat äideille.

Tuttu amerikkalaisnainen kauhisteli, että puoliso oli ehtinyt nähdä hänen harmaan hiuksensa ennen kuin hän värjäsi sen piiloon. Tuttu amerikkalaismies kysyi, pitääkö puolisoltani kysyä, jos käymme ilman häntä syömässä.

Monet amerikkalaisnaiset ovat käytännössä yksinhuoltajia, koska miehet tekevät pitkää työpäivää. Kunnallista päivähoitoa ei ole.

Teksasissa tapasin miehen, joka ihmetteli monta kertaa kovaan ääneen sitä, että kävelin rivakasti.

”Eivät naiset Teksasissa kävele kovaa. Kaikilla on korkokengät”, hän sanoi.

Clintonin ehdokkuus tekee hyvää amerikkalaismiehille ja -naisille. Miehille se näyttää, että nainen kaikkine virheineen voi olla pätevä presidentiksi. Naisille se nostaa riman pykälää korkeammalle.

Sillä sitä pohjoismainen tasa-arvo on: mahdollisuutta opiskella ja tehdä töitä riippumatta siitä, onko mies vai nainen ja onko lapsia vai ei. Tasa-arvo ei ole täydellistä, mutta se on lähempänä täydellistä kuin missään muualla maailmassa.

Suomessa naisilla ei ole tekosyitä. Nautitaan siitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat