Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikaa ei ole enää varaa hukata – hallituksen pitää pystyä nopeampaan päätöksentekoon

Niin sota-aikojen hallitukset kuin viime vuosien hallitukset ovat kohdanneet saman haasteen: Kuinka turvata Suomen olemassaolon jatkuvuus?

Pääkirjoitus
 

Aika on ihmisen kallisarvoisin hyödyke. Syy on yksinkertainen: hukattu aika on aina menetetty peruuttamattomasti.

Ajan merkitystä voi pohtia, kun tarkastelee suomalaisten poliitikkojen pyrkimyksiä tasapainottaa Suomen julkinen talous ja elvyttää maan aneemista talouskasvua.

Kieltämättä vuodesta 2008 lähtien Suomen hallitukset ovat kohdanneet poikkeuksellisen vaikean kansantaloutta rasittavan ongelmavyyhden.

Suomen väestön ikärakenteen muutos eli eläkeläisten määrän suurentuminen huonontaa talouskasvun edellytyksiä, ja elintason nousun tärkein lähde eli työn tuottavuuden kasvu näyttää hidastuneen niin Suomessa kuin maailmalla.

Tästä näkökulmasta viime vuosien hallitukset eli käytännössä kaikki suomalaiset puolueet ovat joutuneet tekemään politiikkaa oloissa, joita voi vaikeudeltaan verrata lähinnä sota-aikoihin.

Toki Suomen vuonna 2008 alkanut talousvaikeuksien aika ja sota-ajat eroavat toisistaan. Sotaan liittyy tuhoa, kuolemaa ja aineellista pulaa. Suomi ei onneksi ole nyt kohdannut näitä vitsauksia.

Mutta yhtä kaikki: niin sota-aikojen hallitukset kuin viime vuosien hallitukset ovat kohdanneet saman haasteen eli sen, kuinka turvata Suomen olemassaolon jatkuvuus.

Nyt kysymys on siitä, että jos Suomen kokonaistuotanto ei ala kasvaa, Suomen kyky rahoittaa hyvinvointia ja turvata maan itsenäisyys murenee.

Mikäli tämä näkemys hyväksytään tarkastelun perustaksi, viime vuosien hallitusten saavutuksia voidaan pitää vaatimattomina. Hallitukset ovat tavoitelleet oikeita asioita, mutta niiden päätösten vaikuttavuus on jäänyt vähäiseksi. Arvokasta aikaa on hukattu.

Suomen tulevaisuus näyttäisi valoisammalta, jos esimerkiksi vuosina 2012–2013 hallitus ja työmarkkinaosapuolet olisivat pystyneet sopimaan isoista rakenteellisista uudistuksista. Nyt tällaisia uudistuksia odotetaan yhä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on toistanut edeltäjiensä asettamaa kaavaa: se on pyrkinyt oikeisiin tavoitteisiin, mutta hyvät aikeet vesittyvät korporativismiin ja eri eturyhmien vastustukseen.

Turha on silti voivotella. Kallista aikaa on hukattu, mutta sitä ei ole pakko hukata vastaisuudessa. Toisen toimintavuotensa aloittavan Sipilän hallituksen pitää pystyä nopeampaan päätöksentekoon, jos Suomen ongelmat halutaan ratkaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat