Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkomurha muuttui heti lyömäaseeksi Trumpille

Orlandon joukkomurhaaja oli häiriintynyt ja väkivaltainen, mutta ilmoitti myös tukensa terrorijärjestö Isisille. Donald Trumpille osoitukseksi terrorismista riitti se, että tappaja oli muslimi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Samalla kun maailmalla uutisoitiin järkyttävää joukkomurhaa homoklubissa Yhdysvalloissa, HS kertoi myös miehestä, joka kirjoitti Norjan pääministerin puheet Oslossa ja Utøyan saarella heinäkuussa 2011 tehdyn joukkomurhan jälkeen (HS 13.6).

Hans Kristian Amundsenin laatimissa puheissa pääministeri Jens Stoltenberg sanoi, että avoin yhteiskunta vastaa väkivaltaan aiempaa runsaammalla demokratialla ja inhimillisyydellä.

Orlandossa Floridassa aamuyöllä sunnuntaina tapahtuneen silmittömän tappamisen mittasuhteiden alkaessa selvitä republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump kiirehti julistamaan olleensa oikeassa muslimiterrorismista. Trump kehotti samalla sekä presidentti Barack Obamaa että vastaehdokastaan Hillary Clintonia väistymään.

Trump käytti murhenäytelmää politiikan välineenä. Ratkaisun vastenmielisyys korostuu, kun sitä vertaa toimintaan Norjassa vajaat viisi vuotta sitten.

Useissa ensiarvioissa kuitenkin pääteltiin, että 50 ihmishenkeä vaatinut verityö voi lisätä Trumpin kannatusta varsinkin Floridassa, joka on vaalien todennäköisiä vaa’ankielivaltioita. Arvio kertoo valitettavan paljon henkisestä maisemasta, jossa Yhdysvaltain vaalikampanjaa käydään.

Orlandon verityön tekijästä, 29-vuotiaasta Omar Mateenista, piirtyi tutkinnan edetessä ristiriitainen kuva.

Ampuja oli häiriintynyt, väkivaltainen ja homofobinen, mutta lisäksi liittovaltion poliisi FBI oli kuulustellut häntä hänen väkivaltaista islamia tukeneiden puheidensa vuoksi. Mateen itse soitti hätäkeskukseen ampumisen alkaessa ja sanoi tukevansa terrorijärjestö Isisiä.

Jos eniten ihmishenkiä Yhdysvaltain historiassa vaatineen joukkoampumisen tekijä olisi taustaltaan jotain muuta kuin muslimi, hänet arvioitaisiin näillä tiedoilla ennen kaikkea mieleltään järkkyneeksi joukkomurhaajaksi. Trumpille muslimitausta riitti osoitukseksi terrorismista jo ennen kuin tutkinta oli kunnolla alkanut.

Toivottavasti selviää, mitkä Mateenin todelliset yhteydet Isisiin olivat. Joka tapauksessa on ilmeinen vaara, että yhä useammat sairaat tappajat toimivat Isisin nimissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat