Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntaa voidaan oppia ymmärtämään tulkitsemalla jalkapalloa

Mitähän Karl Marx tuumisi nyt jalkapallon roolista? kysyy Reetta Meriläinen.

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Kesäkuu on hurmaava joskin ihmistä työllistävä kuukausi – kiitos jalkapallon EM-kisojen. Turnausta valppaasti seuraavan kotikatsojan päässä käy alituinen kihinä.

Osa aivoista seuraa pelitapahtumia, pelitapaa, ryhmityksiä, pelaajien taitoa, sijoittumista, asentoa, roolia. Yrittää ymmärtää, yrittää analysoida. Ajattelun apua saa kisastudioista ja lehtien julkaisemista analyyseistä.

Toinen osa aivoista osoittaa myötätuntoa: turhautuu, kun laukaus osuu tolppaan, ähkäisee, kun nappulakenkä iskeytyy pohkeeseen, tuulettaa, kun sitkeä yritys palkitaan. Liikuttuu, kun Ranskan Dimitri Payet kyynelehtii ilosta 2–1-voittomaalin jälkeen Romania-ottelussa.

Jalkapallossa, kuten urheilussa yleisestikin, on vahvasti samoja piirteitä kuin taiteessa: vilkas liikenne taidon, tiedon ja tunteen välillä. Niiden lomittuminen kiehtoo niin estradilla kuin katsomossakin.

Romantikot puhuvat elämää suuremmasta jalkapallosta. Ymmärrän ajatuksen, mutta puhun mieluummin elämän näköisestä jalkapallosta. Jalkapallokentän kokoisella näyttämöllä esiintyy elämän moninaisuus – ristiriitaisuudet sekä ihmiset reiluine ja nilkkimäisine otteineen.

Espanjalais-ranskalainen semiotiikan ja kulttuurihistorian tohtori, toimittaja Ignacio Ramonet on kuvaillut jalkapallon merkitystä seuraavasti: ”Jalkapallo ei ole vain peli, vaan se muodostaa totaalisen sosiaalisen tosiasian.”

Ramonetin mukaan tämän ajan yhteiskuntaa, sen perusarvoja ja vastakkaisuuksia voidaan tunnistaa ja tulkita paremmin, kun eritellään jalkapallon eri osatekijöitä – leikkiä, politiikkaa, teknologiaa, kulttuuria ja taloutta. Yhteiskuntaa voidaan oppia ymmärtämään jalkapalloa tulkitsemalla. Jalkapallo on yhteiskunnan koelaboratorio.

Yhteiskuntafilosofi Karl Marxin mukaan uskonto oli oopiumia alistetulle kansalle, koska se tarjosi lievitystä elämän kipuun muttei poistanut sen syitä. Marx esitti ajatuksensa noin 150 vuotta sitten.

Mitähän Marx tuumisi nyt jalkapallon roolista? Tehoaako jalkapallo-oopiumi, kun lajia seuraa työväenluokan lisäksi myös vakaa keskiluokka?

Uskontoon jalkapallo rinnastuu ainakin siinä, että se vetää puoleensa väärinpelaajia. Ihmisiä, jotka käyttävät jalkapalloa omien tai ryhmänsä etujen ajamiseen. Näin tapaa käydä siellä, missä liikkuu paljon rahaa ja vaikutusvaltaa mutta missä etiikka ja sisäinen kontrolli ovat poistuneet paikalta.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptioskandaalit ovat törkeilyä, jollaiseen talkkuna-aivoisinkaan rappari ei pysty kentällä. Sotkujen seassa Euroopan jalkapalloliitolla on hieno kunnioituskampanjansa Respect. Jalkapalloyhteisö todella kaipaa kunnioitusta, myös Sveitsin suunnalta, jalkapalloliittojen päämajoista.

On syytä arvostaa ihmisiä, joille jalkapallo on ilo. Joskus se on ainoa ilo. Kaksi vuotta sitten katselin, kuinka Liberian Monroviassa rähjäiseen katukahvilaan eli kadunvarren muovituoleille kerääntynyt porukka seurasi eläytyen televisiosta Espanjan liigan ottelua. Cristiano Ronaldolle kiljuttiin. Pienellä lökäpöksykatsojalla oli maailman haalistunein Messi-paita.

Parhaimmillaan jalkapallo kasvattaa. Fair play eli reilu peli on tavoiteltava ihanne. Ainakin siihen pitäisi pyrkiä, jotta urheilu olisi elämän kokoista tai suurempaa. Reilu peli ei ole pönäköitä sanoja vaan jokapäiväisiä valintoja harjoituksissa, peleissä ja toimistoissa.

Monista pienistä valinnoista kasvaa iso valinta: ihmisenä elämistä ohjaava etiikka. Vastustajan kunnioitus, sääntöjen noudattaminen, yhteispeli, kannustaminen, luovat ratkaisut – niille on tilausta myös kentän ulkopuolisessa elämässä.

Jalkapallon katsomisen syyksi riittää kiinnostus, intohimo tai mielihyvä.

Olisiko silti yltiöromanttista olettaa, että miljoonat katsojat haluavat yhdessä kokea myös reilua peliä? Sellaista iloa ja yhteisyyttä, jotka näinä terrorismin ja ihmisvihan päivinä tahtovat hautautua näkymättömiin.

Aina voi silti myös jännittää, josko Italia tällä kertaa onnistuisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat