Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen ohjakset ovat yhä tiukasti Sipilän käsissä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iltalehden mukaan keskustan puoluekokous muodostui mahtavaksi tuen osoitukseksi puolueen puheenjohtajalle, pääministeri Juha Sipilälle.

”Keskusta vaikutti aidosti yhtenäiseltä ja monet rankankin arvostelun aiheet lakaistiin nyt maton alle suuremman yhteisen asian tieltä. – – Maakuntien Suomi on nyt tulossa, maalaisliitto–keskustan satavuotinen unelma toteutuu.”

”Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo aikoo nostaa puolueensa särmää hallituksessa. – – Ryhtiliike tulee kuitenkin myöhässä. Hallituksen suuret linjat on luotu ja isot päätökset tehty.”

”Kokoomus voi Orpon johdolla nostaa profiiliaan, mutta se ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että hegemonia hallituksessa on keskustalla. Keskusta saattaa ottaa johtoaseman myös ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa, kun puolue valitsi jo nyt presidenttiehdokkaakseen ex-pääministeri Matti Vanhasen.”

”Keskusta ja Vanhanen lähtevät siitä, ettei Nato-jäsenyyttä nyt tarvita mutta Nato-optio on säilytettävä. Kokoomus puolestaan ajaa Nato-jäsenyyttä. Keskusta voi tarvittaessa tukeutua ulko- ja turvallisuuspoliittisissa linjauksissaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöön ja demareihin. Hallituskumppani perussuomalaisetkin lienee lähempänä keskustan linjaa. Ohjakset ovat edelleen vahvasti keskustalla.”

Keskisuomalainen arvioi, että Anna-Maja Henrikssonin valinta Rkp:n puheenjohtajaksi oli puolueelle riskitön vaihtoehto.

”Henriksson oli ehdokaskolmikosta selvästi kokenein. Pietarsaarelainen kansanedustaja on vahva asiaosaaja, jonka taidot saivat tunnustusta yli puoluerajojen varsinkin hänen toimiessaan viime vaalikaudella oikeusministerinä. Tällä kaudella Henriksson on ollut Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.”

”Henriksson pyrkii siirtämään Rkp:n painopistettä kohti liberaalia keskustaoikeistoyleispuoluetta. Rkp:ssa korostuvat erityisesti sosiaalinen omatunto ja liberaalit arvot. Ainakin tähän saakka puolueen liikkuma-ala kannattajien kasvattamisessa on ollut kapea: potentiaaliset äänestäjät pysyttäytyvät kokoomuksessa tai keskustassa ja osin vihreissä.”

”Myös vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja, äidinkieleltään ruotsinkielinen Li Andersson voi vetää jossain määrin äänestäjiä Rkp:n kannattajien joukosta.”

”Yllättävää ei ollut se, että Rkp kokouksessaan virallisesti vahvisti olevansa Nato-myönteinen. Rkp:n visiossa Suomen tulisi olla Naton jäsen vuoteen 2025 mennessä. Uusi puheenjohtaja kannattaa neuvoa-antavaa kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä.”

”Yllättävintä sen sijaan on se, että Henriksson on puolueensa ensimmäinen naispuheenjohtaja. Rkp:n keskeisiä arvoja ovat tasa-arvo ja liberaalisuus, mutta vasta nyt 110-vuotiaan puolueen johtoon nousee nainen. Oli jo aikakin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat