Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpon taidot sopia joutuvat kokeeseen

Kokoomuksen lähiajan tärkeimmät tavoitteet ovat sote ja työllisyyden lisääminen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Orpo linjapuheessaan: Puhuttava enemmän vähäosaisuudesta ja köyhyydestä
Orpo linjapuheessaan: Puhuttava enemmän vähäosaisuudesta ja köyhyydestä
KOKOOMUKSEN uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina valittu sisäministeri Petteri Orpo sanoi linjapuheessaan, että puolue on käynyt liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä.

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja, tuleva valtiovarainministeri Petteri Orpo tapasi eilen maanantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin. Asialistalla olivat varmaankin kokoomuksen tulevat ministerivaihdokset ja mahdollinen ministerien määrän lisääminen.

Kokoomuksen puoluekokouspaikalla Lappeenrannassa keskusteltiin avoimesti ministerien lukumäärän lisäämisestä kolmella: yksi ministeri lisää kullekin hallituspuolueelle.

Suurinta uteliaisuutta näinä päivinä herättää se, miten Orpo muokkaa ministeriryhmäänsä. Ministereistä pyritään päättämään vielä ennen juhannusta.

Orpon sunnuntaina Lappeenrannassa pitämästä linjapuheesta jäi mieleen kaksi asiaa, joissa Orpon jämäkkyys ja neuvottelukyky pannaan vielä koville.

Orpo lupasi omille joukoilleen, että kokoomus ei pysy hallituksessa hinnalla millä hyvänsä. Tärkeimmät lähiajan tavoitteet ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ja työllisyyden edistäminen.

Sote-uudistuksesta Orpo lupasi, että jos asiakkaalla ei ole vapautta valita palvelun tarjoaja, ei tule myöskään maakuntauudistusta. Kokoomuslaiset ovat epäluuloisia, tuleeko valinnanvapaudesta vieläkään mitään.

Ongelmalliseksi asian tekee se, että järjestämismallin päälinjat pitäisi lyödä lukkoon vielä ennen juhannusta mutta valinnanvapaudesta pitäisi sopia vasta kesän jälkeen. Miten Orpo ja kokoomus saavat haluamansa takeet valinnanvapaudesta, jää paljon Orpon – tai kokoomuksen seuraavan sote-neuvottelijan – taitojen varaan.

Sote-uudistukseen liittyvät kokoomuksen ministerispekulaatiotkin. Orpo ei välttämättä ehdi tähän hätään neuvotella sote-asioista. Ne tulevat kuitenkin hallituksen pöydälle kiireisimpinä. Siksi Orpo saattaa haluta ministeriksi jonkun – ministerisalkusta riippumatta –, joka hallitsee sote-asiat jo valmiiksi.

Sellainenkin ihminen kokoomuksessa on: eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko on aiemmin ollut muun muassa peruspalveluministeri sekä sosiaali- ja terveysministeri. Hän väänsi sote-asioita jo edellisellä vaalikaudella.

Vaikeampi toteuttaa on Orpon toinen lupaus. Orpon mukaan kokoomus pitää kiinni hallitusohjelman kohdasta, jossa sanotaan, että työehdoista ja palkoista sopiminen mahdollistetaan työpaikoilla.

Kokoomuslaiset pettyivät, kun kilpailukykysopimuksesta käydyissä neuvotteluissa paikallinen sopiminen ei edennytkään niin paljon kuin kiivaimmat kokoomuslaiset olisivat halunneet. Tämäkin laskettiin syrjäytetyn puheenjohtajan Alexander Stubbin syyksi.

Stubb olisi kyllä halunnut viedä paikallisen sopimisen pidemmälle, mutta asian ratkaisi lopulta pääministeri Sipilä. Paikallisen sopimisen edistäminen vain työehtosopimuksissa oli SAK:n vaatima hinta kilpailukykysopimuksesta.

Lisäksi kokoomuksella on sunnuntailta puoluekokouspäätös, jonka mukaan kokoomus edistää ”kaikin käytettävissä olevin keinoin” työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista. Aloite voitti puoluehallituksen maltillisemman kannan. Puoluekokouspäätös sai SAK:n uuden puheenjohtajan Jarkko Elorannan älähtämään välittömästi.

Jos Orpo aikoo pitää lupauksensa paikallisesta sopimisesta, tiedossa on väistämättä konflikti ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Ehkä se kuuluu taktiikkaan.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo piti linjapuheensa Lappeenrannassa sunnuntaina.
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo piti linjapuheensa Lappeenrannassa sunnuntaina.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo piti linjapuheensa Lappeenrannassa sunnuntaina.
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo piti linjapuheensa Lappeenrannassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat