Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metron viivästys on merkittävä riesa

Jos länsimetron viivästymisestä olisi kerrottu aiemmin, varautuminen hankaliin seurauksiin olisi ollut helpompaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala

Länsimetron mainoskampanjassa on pitkin kevättä nostatettu tunnelmaa metroliikenteen avajaisia varten: ”Go west – Loikkaa kyytiin elokuussa.” ”Oranssi on uusi musta elokuussa 2016.”

Lauttasaarelaisille räätälöitiin ihan oma mainoslause: ”Menee niin kuin Drumsössä.” Ikävä kyllä ilottelu oli ennenaikaista.

Länsimetron käyttöönotto viivästyy, ja arviolta 200 000:n joukkoliikennettä käyttävän matkanteko mutkistuu. Edessä on poikkeusjärjestelyjä, sillä metron liityntäliikenne ja Espoon uusittu bussilinjojen verkosto on sovittu alkavaksi elokuun puolivälissä. Kun metrolla ei pääsekään varsinaiseen määränpäähän, edessä on liikennesotku, jossa matkustaja seikkailee väliaikaisreittien viidakossa.

Länsimetron uskottavuus on koetuksella, jälleen kerran. Se on harmillista, sillä metron jatkaminen Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään on paitsi tärkeä liikennehanke myös osa kokonaisuutta, jolla saadaan vauhtia pääkaupunkiseudun asuntorakentamiseen ja kaupunkirakenteen tiivistymiseen.

Länsimetron rakentamisen historia ei ole mikään onnistumisten sarja. Ongelmia, viivästyksiä ja kustannuspaineita ovat aiheuttaneet monet asiat kaavavalituksista metron automatisoinnista luopumiseen. Kustannussyistä uusien metroasemien laiturit ovat vanhoja lyhyempiä, mikä vaikuttaa junien pituuteen ja siten metrojärjestelmän kuljetuskykyyn. Tätä on paikattu sillä, että metron vuoroväli tiivistyy lyhimmillään 2,5 minuuttiin.

Loppulässähdys tuli silti yllätyksenä myös Länsimetro-yhtiön hallitukselle. Teknisesti länsimetron avajaisia viivästyttävät uusien metroasemien turvallisuusjärjestelmien yhteiskäyttökokeiluissa ilmenneet ongelmat. Ongelmat täytyy tietenkin ottaa vakavasti. Järjestelmät on saatava kuntoon ja testattua asianmukaisesti, mutta viivyttelemättä.

Projektinhallinnan ongelmat eivät ole kunniaksi millekään osapuolelle. Silti se, miten joukkoliikenne hoidetaan, kun metro ei vielä kulje mutta vanhat bussireitit on jo lakkautettu, on kaupunkilaisten arjen kannalta oleellisempi kysymys kuin se, kenen vastuulle viivästymisen voi sysätä.

Jos metroliikenteen aloittamisen viivästyksestä olisi kerrottu aiemmin, liikenne ei olisi alkanut sen nopeammin. Mutta jos käytössä olisi ollut kokonaisuuden kannalta hyvin kriittinen tieto aikatauluongelmista, viivästyksen seurauksiin olisi voitu varautua.

Viivästysten kestoa on vaikea arvioida. Helsingin seudun joukkoliikenteestä vastaava HSL oli varautunut yhden tai useammankin metroaseman käyttöönoton viivästymiseen muttei siihen, ettei metro kulkisi lainkaan. Nyt HSL joutuu tekemään valintoja: millä hinnalla metron korvaava matkustaminen pannaan sujumaan?

Kyse ei ole vain rahasta ja siitä, miten bussiyhtiöt hinnoittelevat poikkeuspalvelunsa. Vaikka nyt on tarve jatkaa vanhojen reittien käyttöä suunniteltua pidemmän aikaa, busseista voi tulla pula. Reitit on kilpailutettu jo aikaa sitten, eikä bussiyhtiöillä ole kalustoa yllättäviin tarpeisiin.

Viivästyksestä koituu kustannuksia, jotka yhteiskunta lopulta kuittaa. Osansa maksaa myös matkustaja. Erilaisten välillisten vahinkojen suuruus on sidoksissa siihen, mitä toimia viivästyksen tuomien haittojen minimoimiseksi otetaan käyttöön. Matkustajien kannalta olisi kohtuullista tavoitella sellaista poikkeusliikennettä, jossa nykyiset bussireitit pysyvät entisellään, kunnes länsimetro saadaan lopulta liikkeelle.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Länsimetron avajaisia mainostettiin viime huhtikuussa Kampin metroasemalla.
Länsimetron avajaisia mainostettiin viime huhtikuussa Kampin metroasemalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat