Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian EU-äänestyksen hintaa maksetaan jo

Kansanäänestys EU-jäsenyydestä tulee herkällä hetkellä. Markkinoilla tulkinta Brexitistä on selvä: lähtö olisi taloudellinen takaisku kaikille.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä lähestyy. Kaikkia äänestyksen vaikutuksia ei tarvitse odottaa juhannukseen saakka.

Eron kannattajat ovat kuvanneet monin eri tavoin, millaista taloudellista etua lähtemisestä koituisi. Monet perustelut ovat – kauniisti sanottuna – onttoja. Esimerkiksi käy väite, jonka mukaan euroalueella nollassa olevat ohjauskorot ja pakkasen puolella pidettävät talletuskorot ovat hyvä syy lähteä, koska ne rankaisevat piensäästäjiä. Säästäjien on vaikea saada rahalleen tuottoa.

Britannia ei ole euroalueen jäsen, ja kun siitä ei näytä sellaista tulevankaan, maa saisi vastedeskin määritellä omat korkonsa. Kaiken lisäksi ero saattaa johtaa siihen, että Englannin keskuspankki vie korot pakkaselle, jotta rahapolitiikka lieventäisi Brexitin aiheuttamaa taloudellista takaiskua. Siis vasta lähteminen johtaisi siihen tulokseen, jolla äänestäjiä nyt pelotellaan.

Englannin keskuspankki ei ole ainoa talouden toimija, joka laskee lähtemisen johtavan ongelmiin. Brexitin voittoa ”diskontataan” jo yleisesti markkinoilla.

Englannin punnan arvo on heilunut ja valunut hiljalleen alemmas suhteessa suuriin valuuttoihin. Raha on virrannut kohti turvallisempia satamia – erityisesti dollarin arvo on noussut.

Kansanäänestyksen tulos heiluttaa myös öljyn hintaa. Muutaman viikon jatkunut hinnannousu on katkennut, kun markkinoilla on epäilty Brexitin vaarantavan Euroopan orastavan elpymisen.

Kansanäänestystä syytetään myös siitä, että pörssikurssit ovat olleet laskussa.

Kun globaaleilla valuutta-, öljy- tai osakemarkkinoilla tapahtuu muutoksia, syitä on useita. Brexit ei yksin peitä sijoittajien näkymää. Euroopan keskuspankki ostaa yritysten velkakirjoja, ja Yhdysvaltain keskuspankki pohtii korkojen nostoa. Signaalit maailmantaloudesta ovat ristiriitaisia. Kiinan kasvu hidastuu.

Se on kuitenkin selvää, että kansanäänestys lisää epävarmuutta ja taloudellisen takaiskun riskiä Britanniassa ja koko Euroopassa. Jos rakennelmaa pidetään epävakaana, Britannian pelätään siirtävän painonsa rakennelman reunalle. Tämän pelon hintaa maksetaan jo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat