Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katainen antoi, Katainen otti

Stubbilla on ollut urallaan toinenkin rankka hetki.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kokoomuksen syrjäytetty puheenjohtaja Alexander Stubb myönsi Lappeenrannassa, että tappio oli hänen elämänsä kovimpia paikkoja. Sen voi uskoa. Kilpaurheilijan luonteella ja egolla varustetulle ihmiselle mikään ei voi olla kirvelevämpää kuin julkinen tappio, joka leviää sillä sekunnilla ympäri Suomen.

Spekulaatioissa Stubbia istutetaan nyt eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi, jos Paula Risikko palaa ministeriksi. Paremmin Stubb olisi isänmaan käytössä kansainvälisillä kentillä.

On Stubbilla ollut toinenkin rankka hetki urallaan. Se ajoittuu kevääseen 2014. Kokoomuksen silloinen puheenjohtaja ja pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti ottavansa Suomen paikan EU-komissiossa. Aikalaiskertomusten mukaan Stubbin maailma romahti, kun hän kuuli uutisen.

Komissaarin paikkaa povattiin Stubbille pitkän aikaa. Vasta Kataisen viimeisen pääministerivuoden aikana alkoi kuiskuttelu, että Katainen saattaa harkita komissaarin tehtävää itselleen.

Kataisen päätös oli monella tapaa perusteltu. Hän oli johtanut kokoomusta jo kymmenen vuotta, ja oli aika tehdä jotain muuta. Brysseliin muuttamalla hän ei olisi rasitteena seuraajalleen – siis Stubbille.

Suomen kannalta katsottuna Kataisen valinta ei välttämättä ollut paras mahdollinen. Stubb olisi kenties ollut vielä parempi. Stubb tunnettiin eurooppalaisissa kokoussaleissa hyvin jo entuudestaan. Kielitaitoisena ja sujuvana esiintyjänä hän oli suosittu, missä liikkuikin. Maineensa perusteella Stubb olisi hyvinkin saattanut saada painavan substanssisalkun.

Kataisen titteli talouskoordinaatiosta ja kilpailukyvystä vastaavana komission varapuheenjohtajana kalskahtaa komealta. Sisällöltään tehtävää on kuitenkin verrattu salkuttomaan ministeriin. Heitä on joskus aikojen saatossa tarvittu Suomen hallituksissa, kun ministereitä on ollut enemmän kuin luontevia salkkuja.

Toisaalta: Katainen myös antoi Stubbille lähes kaiken sen, minkä tämä kotimaan politiikassa on ehtinyt saavuttaa. Katainen kutsui hänet EU:n parlamentista ulkoministeriksi Ilkka Kanervan tilalle. Suomen poliittinen lähihistoria olisi kirjoitettu toisin, jos Kanerva olisi malttanut pitää hyppysensä erossa kännykän näppäimistöstä.

Mieleen tulee Freud, Marx, Engels & Jung -yhtyeen laulu: ”Herra antoi, herra otti. Tyydy siihen, hottentotti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat