Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskunnallinen yritys sopii palveluntuottajaksi

Yhteiskunnalliset yritykset voisivat tukea erilaisten vaihtoehtojen säilymistä sote-palvelumarkkinoilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskustelu yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä syttyi ja sammui Suomessa 2010-luvun taitteessa. Hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelulinjausten seurauksena asiaan on syytä palata uudestaan. Yhteiskunnallisia yrityksiä koskevan lainsäädännön ja niiden liiketoimintamallin kehittäminen voisi tukea erilaisten vaihtoehtojen säilymistä tulevilla sote-palvelumarkkinoilla.

Yhteiskunnallisen yrityksen toiminta tähtää yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen. Voitonjakoa omistajille on rajoitettu: yritykset käyttävät pääosan voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen.

Yhteiskunnalliset yritykset tuottavat palveluja esimerkiksi vammaisille, mielenterveyskuntoutujille, vanhuksille, lapsille ja perheille. Palveluiden rahoittamiseen käytetään tyypillisesti vähintään osittain julkista rahoitusta, ja palvelut vahvistavat hyvinvoinnin edellytyksiä.

Kyse on usein yhdistysten, säätiöiden, osuuskuntien tai henkilöstön omistamien yritysten harjoittamasta liiketoiminnasta, jonka taustalla on aatteellisuutta ja vahva arvopohja. Myös suuri osa sosiaali- ja terveyspalveluja Suomessa tuottavista mikro- ja pienyrittäjistä toimii hyvin samansuuntaisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä käsitteli yhteiskunnallisen yrittäjyyden kehittämistä vuosina 2010–2011. Työryhmä katsoi siinä vaiheessa, ettei Suomeen tarvita erillistä lainsäädäntöä, verohelpotuksia tai tukimallia.

Ryhmän suosituksesta luotiin Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Suomalaisen työn liitto hallinnoi merkkiä. Eri tahoja edustava merkkitoimikunta voi myöntää merkin hakemuksen pohjalta kriteerit täyttäville yrityksille.

Kyseessä on eräänlainen brändimerkki, jolla yritys voi viestiä olevansa vastuullinen ja yhteiskunnallista hyvää tuottava toimija. Merkin saamisen kriteereitä ovat muun muassa sitoutuminen rajoitettuun voitonjakoon, toiminnan yhteiskunnallinen tavoite ja yrityksen pääkonttorin sijainti Suomessa.

Merkki on maksullinen eli sen myöntäminen edellyttää Suomalaisen työn liiton jäsenyyttä.

Merkin vaikutus ja tunnettavuus ovat kuitenkin jääneet vähäisiksi. Merkkejä on myönnetty tähän mennessä alle sata. Moni kriteerit täyttävä yritys jättää hakematta merkkiä, koska kunnat eivät ole palkinneet kilpailutuksiin osallistuvia palveluntuottajia yhteiskunnallisen yrittäjyyden pelisääntöihin sitoutumisesta.

Viime vuosina varsinkin hoiva-asumisen palvelut ovat keskittyneet kovaa vauhtia. Suuret ketjuyritykset ovat vallanneet alaa ja syrjäyttäneet pienten yritysten ylläpitämiä persoonallisia hoivakoteja. Vaihtoehtojen vähentyminen nakertaa aidon valinnanvapauden toteutumista.

Noin 30 prosenttia suomalaisista asuu edelleen maaseudulla. Maaseudun asukkaiden näkökulmasta ajatus valinnanvapaudesta ei ole realistinen. Toiveet kohdistuvat lähinnä siihen, että peruspalveluja on ylipäätään saatavissa kohtuullisen välimatkan päässä. Yhteiskunnallisen yrittäjyyden toimintamallit antavat aineksia myös tähän.

Sote-palvelujen toimintaympäristö muuttuu oleellisesti, jos yksityiset toimijat tulevat yhä voimakkaammin mukaan palvelujen tuottajiksi ja jopa maakunnat velvoitetaan yhtiöittämään palveluntuotantonsa.

Nyt on hyvä aika palata keskustelemaan yhteiskunnallisen yrittämisen vahvuuksista ja kehittämisen tarpeista. Kuten useat asiantuntijat ovat painottaneet, sosiaali- ja terveyspalvelujen markkinat ovat monella tavalla erityislaatuiset. Ne nojaavat enimmäkseen verorahoitukseen. Lisäksi ne vaativat yhteisesti määriteltyjä pelisääntöjä, ohjausta ja laadun valvontaa.

Yhteiskunnallinen yritys soveltuu hyvin sote-palvelujen tuottajaksi. Yhteiskunnallisen yrittäjyyden hybridimalleissa voidaan yhdistää yksityisen sektorin tehokkuus, julkisen sektorin turvaama jatkuvuus ja kansalaisyhteiskunnan voimavarat.

Kansainvälinen kokemus on osoittanut, että yhteiskunnallisen yrittäjyyden kehittyminen vaatii julkista ohjausta ja liiketoiminnan monimuotoisuuden mahdollistavaa politiikkaa. Rahoittajien tulee ymmärtää toiminnan erityispiirteet sekä hyväksyä voitonjaon rajoitukset ja maltilliset tuotto-odotukset.

Myös hankintalainsäädäntöä on mahdollista soveltaa tavalla, joka antaa tilaa paikallisten kumppanuusmallien kehittämiselle, jos vain tahtoa riittää.

Hanna Moilanen

Kirjoittaja on yhteisyrittäjyyden asiantuntija Diakonia-ammattikorkeakoulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat