Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis tyrkyttää brändiään yksinäisille susille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Aamulehti luonnehtii orlandolaisen yökerhon joukkomurhaa käsittämättömän kovaksi iskuksi ihmisyyttä vastaan.

”Uskonnon inspiroimaa terrorismia vai sairaan ihmisen hirvittävä viharikos? Tämä heti aluksi virinnyt keskustelu oli turhaa, sillä kyse on kummastakin. Ja enemmän kuin turhaa oli poliitikkojen välittömästi aloittama tapahtuneen julkinen hyväksikäyttö.”

”Muurien ja maahantulokieltojen sijaan olisi tarpeellista Barack Obaman tapaan kiinnittää huomio siihen, miten amerikkalaisten on niin helppoa hankkia itselleen aseita nykyisen lainsäädännön takia.”

Etelä-Suomen Sanomat toteaa, että Orlandon iskussa nähtiin nopeasti sekä terroriteon että viharikoksen piirteitä.

”Viharikokseen viittasi, että isku tehtiin seksuaalivähemmistöjen suosimaan klubiin. Terroriteon puolesta sitä vastoin puhuu vahvasti se, että tekijän oli kuultu vannovan uskollisuutta islamilaiselle äärijärjestölle Isisille, joka myöhemmin väitti häntä omaksi taistelijakseen.”

”Isisillä on ilmeinen motiivi ottaa tämänkaltaiset iskut nimiinsä silloinkin, kun järjestöllä ei olisi mitään tekemistä niiden kanssa. Profiilin korottamiselle ja pelon lietsomiselle on lisääntynyt tarve, koska Isisin sotilaallisen voiman arvioidaan viime aikoina hiipuneen vakavasti Yhdysvaltojen liittolaisineen tehostettua taisteluaan järjestöä vastaan.”

Iltalehti toteaa Isisin kehottaneen ”yksinäisiä susia” tekemään murhia järjestön nimissä.

”Isisin kaukokannattajat toimivat ikään kuin franchising-terroristeina. He käyttävät Isisin brändiä sairaiden tekojensa oikeuttajina. Vastavuoroisesti Isis saa levitettyä pelon ja kauhun brändiään.”

”Esimeriksi Pariisin Bataclan-konserttisaliin marraskuussa hyökänneet Isis-terroristit joutuivat hankkimaan aseensa pimeiltä markkinoilta, kun taas Yhdysvalloissa vastaavan tulivoiman aseet voi kuka tahansa ostaa kaupasta.”

”Aselakien muuttamista todennäköisempää on, että Orlandon tapahtumat johtavat terrorismin vastaisten toimien kiristymiseen Yhdysvalloissa. – – Yksilön tai järjestöjen harjoittamaan terroriin pitää toki vastata tiukasti, mutta ei vihan voimalla.”

”Kohdistuipa poliitikkojen tai kansalaisten viha ja syrjintä homoihin, muslimeihin, juutalaisiin tai meksikolaisiin, on se aina yhtä vastenmielistä.”

Hämeen Sanomien mukaan syyllisen haku Donald Trumpin tapaan ulkoa on klassinen tapa kääntää huomio pois läheltä.

”Amerikkalaiset ampuvat toisiaan hengiltä jatkuvasti, eikä siihen tarvita minkäänlaista ulkopuolista vaikutusta.”

Ilta-Sanomat kirjoittaa joukkoampumisten olevan Yhdysvalloissa jo arkipäivää.

”Selvää on, että Orlandon verisunnuntaista tulee vaalikampanjoiden yksi, ehkä jopa ratkaiseva teema.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat