Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen tarjous tepsi kuten pitikin

Mikäli kilpailukykysopimuksen kattavuus nousee, saattaa hallituksen veroale vielä kasvaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), työministeri Jari Lindström (ps), tuleva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) iloitsivat kilpailukykysopimuksen saamisesta maaliin.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), työministeri Jari Lindström (ps), tuleva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) iloitsivat kilpailukykysopimuksen saamisesta maaliin. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Työmarkkinajärjestöt allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen nimellä kulkevan työmarkkinasopimuksen tiistaina pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n laskelmien mukaan kilpailukykysopimuksessa on mukana noin 87 prosenttia palkansaajista. Yksityisellä sektorilla sopimusten kattavuus on noin 82 prosenttia. Kuntien, valtion ja kirkon sopimusaloilla luku on täydet sata prosenttia.

Kattavuus yltää jo nyt hallituksen lupaaman tuloveroalen kakkostasolle. Luvassa on siis ainakin 415 miljoonan euron veronkevennykset ensi vuonna.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) antoi liitoille ja keskusjärjestöille vielä pari kuukautta lisää aikaa, aina elokuisiin hallituksen budjettineuvotteluihin asti. Mikäli riittävän moni liitto tulee siihen mennessä mukaan sopimukseen, veroale nousee yli puolen miljardin euron. Se edellyttäisi, että sopimuksen kattavuus olisi yli 90 prosenttia.

Vielä auki olevilla aloilla käykin kuhina työnantajien ja palkansaajien välillä. Mikään liitto tuskin haluaa sen paremmin työnantaja- kuin palkansaajapuolellakaan, että sadan miljoonan euron lisäkevennys jäisi omasta liitosta kiinni.

Voinee siis todeta, että hallituksen porrastettu tuloveroporkkana on toiminut juuri niin kuin pitikin: se kannusti mukaan sellaisia liittoja, joiden mukanaolo olisi muuten ollut kiikun kaakun.

Neuvottelut ovat kesken vielä muun muassa apteekkialalla farmaseuttien kanssa. Rahoitusalalla kiikastaa vielä Nordean ja sen työntekijöitä edustavan Nousun välinen riita lisäeläkkeistä. Myös ict-alalla saattaisi periaatteessa olla mahdollista päästä sopuun annetun lisäajan puitteissa.

Kilpailukykysopimus veronkevennyksineen täyttää kaikki tulopoliittisen kokonaisratkaisun tunnusmerkit. Sen olennaisia osia ovat keskitetty palkoista sopiminen ja hallituksen veroale.

Veronkevennyksillä hallitus helpottaa sekä työnantajien että palkansaajien asemaa: työnantajien työvoimakustannukset pysyvät alhaisina – ensi vuonna ne eivät siis kasva lainkaan. Samalla palkansaajien ostovoima säilyy vähintään ennallaan, kun käteen jäävät tulot kasvavat sen vastapainoksi, että palkansaajien sosiaaliturvamaksut suurenevat.

Veroale ja palkansaajien ostovoiman turvaaminen auttavat osaltaan hallituksen tavoitetta luoda vaalikauden aikana 110 000 uutta työpaikkaa. Jos kansalaiset uskaltavat kuluttaa, työvoiman tarve kotimarkkina-aloilla ja palveluissa kasvaa. Ekonomistit ovat tosin viime aikoina epäilleet, että hallituksen työllisyystavoite jää saavuttamatta.

Sopimukseen jäi kuitenkin särö paikallisesta sopimisesta. Sopiminen työpaikoilla kyllä eteni alakohtaisissa työehtoneuvotteluissa, mutta Suomen Yrittäjille ei kelvannut hallituksen tarjoama kompromissiesitys. Niinpä yrittäjät eivät – ainakaan virallisesti – saa käyttää paikallisia joustoja sen enempää kuin nykyäänkään.

Myös moni kokoomuslainen pettyi saavutettuun kompromissiin. Uudeksi puheenjohtajaksi valittu Petteri Orpo sanoi puoluekokouksen linjapuheessaan, että paikallista sopimista edistetään vielä nyt saavutetusta. Orpon lupaus herätti levottomuutta ainakin SAK:ssa.

Tiistaina Orpo rauhoitteli tunnelmia ja sanoi, että asiaan palataan joskus tulevaisuudessa, ei tässä vaiheessa. Sama koskee kokoomuksen puoluekokouspäätöstä, jonka mukaan työehtosopimusten yleissitovuudesta pitäisi luopua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat