Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjassa kamppaillaan vasemmiston johtopaikasta

Demareiksi ilmoittautuvista on ylitarjontaa, kun Espanjan vasemmistopuolueet kilpailevat uusintavaaleissa maltillisten äänestäjien tuesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sosiaalidemokratia on vakiintunut osa poliittista kenttää kautta Euroopan, mutta oikeudesta kutsua itseään demariksi syntyy harvoin kilpailua. Espanjassa sosiaalidemokraateiksi ilmoittautuvista on kuitenkin ylitarjontaa, kun parlamenttivaalien uusintaan on enää puolitoista viikkoa.

Puoluekentän uusiin tulokkaisiin kuuluvan vasemmistopopulistisen Podemosin johtaja Pablo Iglesias pyrkii ottamaan nimikkeen omalle puolueelleen haastaessaan samalla vanhan sosialistipuolueen vasemmiston johtopaikasta. Sosialistien johtaja Pedro Sánchez pitää kuitenkin kiinni puolueensa kiinnityksestä sosiaalidemokratiaan Espanjassa.

Sánchez muistuttaa, että Podemos on tehnyt vaalien alla liiton vanhan kommunistipuolueen varaan rakennetun vasemmistoliiton kanssa nimikkeellä Unidos podemos, suomeksi ”yhtenäisinä pystymme”. Podemosiin kuuluu lisäksi radikaalivasemmiston ryhmiä.

Kiista ratkeaa ainakin osittain sillä, kumpi puoleista saa enemmän ääniä 26. kesäkuuta. Nyt kyselyt suosivat Podemosia, mutta aiemmin mittaustulokset ovat olleet hyvinkin epätarkkoja.

Kilpailussa demarien nimestä on kyse maltillisten äänestäjien houkuttelemisesta. Kannatukseltaan suurempi puolue voi johtaa vaalien jälkeen yrityksiä perustaa Espanjaan vasemmistohallitus nykyisen keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen eli PP:n hallituksen seuraajaksi.

Espanja ajautui uusintavaaleihin, kun hallituksen muodostaminen ei onnistunut joulukuussa pidetyn äänestyksen jälkeen sen enempää suurimman äänimäärän saaneelta PP:ltä kuin sosialisteilta tai kolmanneksi tulleelta Podemosilta.

Kyselyissä asetelmat ovat muuttuneet lähinnä siten, että Unidos podemosin kannatus on kasvanut, mutta enemmistö ei ole edelleenkään sen ulottuvissa edes yhdessä sosialistien kanssa. PP:lle on edelleen luvassa suurin äänimäärä, mutta enemmistöön se tarvitsisi luultavasti ”suuren koalition” sosialistien kanssa.

Kaikki hallitusvaihtoehdot vaikuttavat tälläkin kertaa hyvin hankalilta, mutta mukaan on tullut realismia. Kaikki neljä suurinta puoluetta sanovat, että näiden vaalien jälkeen hallitus syntyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat