Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkkien määrä on jopa 50-kertaistunut – taudin levittäjiin puree isäntien hävitys

Puutiaiset ovat levinneet merenrannoilta järviasukkaidenkin kiusaksi. Isäntäeläinten kimppuun käymisen lisäksi on ainakin yksi hikinen keino päästä eroon puutiaisista.

Pääkirjoitus
 
Katja Kuokkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen toimittaja.
Punkkia ei pidä puristaa tai nykäistä irti
Punkkia ei pidä puristaa tai nykäistä irti
Punkin irrottamiseen voi käyttää esimerkiksi punkinpoimijaa, punkkirautaa tai punkkilassoa. Nyrkkisääntö on, että älä purista ja älä nykäise punkkia irti. Toimittaja: Ossi Mansikka, grafiikka: Uolevi Holmberg ja Boris Stefanov.

Kesäpaikasta tuli raportti ensimmäisiltä kesänviettäjiltä: punkki on irrotettu niskasta. Väristys nykäisi omiakin harteitani, sillä kahdesta tauteja levittävästä puutiaislajista on tullut päivittäinen riesa.

Puutiaisia, tuttavallisesti punkkeja, on nykyään niin paljon, että niitä voi kulkea iholla kesäpäivän aikana viisikin.

Turun saaristossa, Seilin saarella, on seurattu puutiaisen yleistymistä. Luvut ovat melkoisia: 15 vuodessa määrä on yli 50-kertaistunut. Koko Suomen tilanteesta ei ole tutkittua tietoa, mutta Saaristomeren tutkimuslaitoksen asemanjohtajalla Jari Hännisellä on siitä arvio.

Rannikoilla pihat ovat täynnä puutiaisia, ja taigapunkki leviää pohjoisesta. Merenrantojen ohella esimerkiksi Päijänteellä ja Saimaalla punkkisyynit ovat todella tarpeen.

Suomalaiset ovat vuodesta 2014 asti lähettäneet Turun yliopistolle punkkinäytteitä. Nyt puutiaistutkimus on saanut merkittävän rahoituksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä: yli miljoona euroa tähän puutiaispankkiin.

Rahan turvin tutkijat käsittelevät pakkasessa odottavat 20 000 näytettä. Niistä tutkitaan esimerkiksi, mitä punkkitauteja missäkin päin Suomea on.

Juuri sairaudet, borrelioosi ja puutiaisaivokuume, ovat punkinpureman ikävin seuraus. Kummankin taudin tapauksia oli viime vuonna ennätysmäärä.

Borreliatapauksia on nyt vuodessa noin 7 000, minkä perusteella Turun yliopistollisen keskussairaalan infektioylilääkäri Jarmo Oksi on laskenut, että puutiaiset purevat suomalaisia noin puoli miljoonaa kertaa vuodessa.

Vaikka sairastumisprosentti on pieni, jokaisen pureman kohdalla joutuu miettimään, miten nyt mahtaa käydä.

Neuvoton ei tarvitse olla. Puutiaisten määrää voi rajoittaa hankkiutumalla eroon niiden isäntäeläimistä. Åbo Akademin eläkkeellä oleva loistutkija Margaretha Gustafsson suosittaa niinkin kovaa keinoa kuin suosikki-isäntien, metsä- ja valkohäntäkauriiden, ampumista.

Kauriit eivät itse näytä kantavan borreliaa, mutta niissä voi olla vuodessa 2 000 punkkia. Kauriiden hävittäminen kuitenkin vaatisi metsästäjien myötämielisyyttä. Heistä moni ei pidä ajatuksesta, että harrastus loppuisi saaliskadon myötä.

Muitakin keinoja on. Pihasta voi hävittää puutiaisen varhaisten kehitysvaiheiden isäntäeläimet eli jyrsijät. Voi myös huolehtia, ettei kotieläimissä ole puutiaisia. Motivaatiota ruohonleikkuuseen tuo se, etteivät punkit pidä lyhyestä nurmesta.

Lue myös HS:n Sunnuntai-sivujen laaja artikkeli: Vesa Vuoriston koko perhe on sairastunut punkkien levittämään borrelioosiin – piinaa voisi helpottaa kauriiden ampuminen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat