Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trumpin edustama uusi puoluejako rantautuu Suomeenkin – ja ihmisten on päätettävä puolensa

Tulevaisuudessa puolueet eivät enää ole vanhassa mielessä vasemmalla ja oikealla vaan pikemminkin ylhäällä ja alhaalla: optimistit vastaan pessimistit.

Pääkirjoitus
 

Yhdysvalloissa politiikan navat ovat vaihtamassa paikkaansa. Muutoksen vaikutukset voidaan nähdä lähivuosina kaikkialla läntisessä maailmassa.

”Kulttuurisota on ohi”, julisti taloushistorian tutkija Michael Lind kesäkuun alussa verkkolehti Politicossa. ”Rajasota – taistelu enimmäkseen oikeistolaisten nationalistien ja enimmäkseen vasemmistolaisten globalistien välillä – on juuri alkanut.”

Republikaaneista on Lindin mukaan tulossa kansallismielinen työväenpuolue, joka suhtautuu epäilevästi markkinoihin ja vapaakauppaan sekä vastustaa maahanmuuttoa mutta tukee eläkkeitä, sosiaalitukia ja muita saavutettuja etuja.

Tämä muutos ei johdu Donald Trumpista, vaikka hän on tehnyt sen näkyväksi. Puolue on ollut matkalla samaan suuntaan jo pitkään.

Uudet demokraatit uskovat yrittämiseen, kilpailuun ja maahanmuuttoon. He ovat maailmankansalaisia, jotka voivat rakentaa identiteettiään esimerkiksi etnisyyden tai sukupuolen varaan mutta pitävät nationalismia yhtenä rasismin tai fasismin muotona.

Tulevaisuudessa puolueet eivät enää ole vanhassa mielessä vasemmalla ja oikealla vaan pikemminkin ylhäällä ja alhaalla: optimistit vastaan pessimistit.

Tuleeko Lindin ennustama jako Suomeenkin? Ei varmaan sellaisenaan, koska suomalainen politiikka on erilaista kuin amerikkalainen.

Suomi on pienempi maa, johon ei mahdu yhtä isoja riitoja kuin Amerikkaan. Ja jossain vaiheessa joudutaan aina muistamaan myös se Venäjä. Amerikkalaisilla ilmiöillä on kuitenkin tapana saapua Suomeen ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella. Niin käy varmasti tässäkin tapauksessa.

Jo nyt yhä useammat yhteiskunnalliset väittelyt Suomessa käydään maailmankansalaisten ja kansallismielisten välillä. Joillekin puolueille se sopii hyvin. Vihreät, Rkp ja perussuomalaiset ovat puolensa valinneet, mutta muilla on hankalampaa. Vaikeinta on vanhalla vasemmistolla.

Ennen vasemmistolaisuus tarjosi toimivan kompromissin kansallisen hyvinvoinnin ja kansainvälisen solidaarisuuden välillä. Nyt yhä useampi länsimainen työntekijä ajattelee kansainvälistymisen olevan vain sitä, että työpaikat menevät sinne ja ulkomaalaiset tulevat tänne.

Jos ja kun raja kansallismielisten ja maailmankansalaisten välillä repeää Suomessakin railoksi, ihmisten on päätettävä, kummalle puolelle he loikkaavat.

Osa valitsee kansainvälisyyden, monikulttuurisuuden ja vapaan kilpailun, toiset taas suomalaisuuden, hyvinvointivaltion ja saavutetut edut.

Valinta on monelle vaikea, sillä kummassakin paketissa tulee myös useita kitkerän makuisia asioita.

Monen maailmankansalaisen on varmasti vaikeaa pitää itseään eliittinä. He ovat rakentaneet omakuvansa antielitismin, vähemmistöidentiteetin tai oppositioaseman varaan. Eliittiä heille ovat edustaneet pääkonttorien jäykät pukumiehet.

Uuden maailman menestyjiä eivät kuitenkaan ole samanlaiset sääntöihmiset, jotka pärjäsivät tehtaissa, toimistoissa ja virastoissa. Nykymaailma tarvitsee joustavia, itsenäisiä ja sosiaalisesti lahjakkaita ihmisiä.

Kun Massachusettsin yliopiston tutkija Matthew MacWilliams kävi läpi Donald Trumpin kannattajia, hän huomasi, että autoritäärisyys oli selvin heitä yhdistävä tekijä. Sääntöihmisillä on nyt paha olla.

Jos maailmankansalaisten liikkeelle pitäisi antaa kasvot, ne kuuluisivat Kanadan pääministerille Justin Trudeaulle. Trudeau on kaukana sääntöihmisestä: hän on oman tiensä kulkija, joka vietti parikymmentä vuotta hiihdonopettajana ja muissa asenneammateissa ennen kuin päätti pelastaa Kanadan.

Politiikaltaan Trudeau kuuluu juuri niihin ”vasemmistolaisiin globalisteihin”, joista Michael Lind kirjoitti Politicossa. Hän ei tietenkään ole vasemmistolainen perinteisessä mielessä vaan liberaali, joka kannattaa yrittämistä, kilpailua ja vapaakauppaa.

Samalla Trudeau kuitenkin puolustaa maahanmuuttajia, seksuaalivähemmistöjä, sukupuolten tasa-arvoa, ympäristönsuojelua ja muita maailmankansalaisille tärkeitä asioita.

Trudeau on heikkojen puolella, mutta eri heikkojen kuin Donald Trump.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat