Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyselyjen EU-kuva on ristiriitainen

Kyselyssä kielteinen käsitys EU:sta kattaa myös ne, jotka haluvat nykyistä vahvemman unionin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Toby Melville / REUTERS
Nainen ilmaisi tukensa EU:lle päähineellään Ascotin laukkakilpailuissa Britanniassa tiistaina.
Nainen ilmaisi tukensa EU:lle päähineellään Ascotin laukkakilpailuissa Britanniassa tiistaina. Kuva: Toby Melville / REUTERS

Lähes puolella eurooppalaisista on kielteinen käsitys Euroopan unionista. Myönteisesti EU:n roolia arvioivien joukko on vielä hieman suurempi kuin kielteinen joukko, mutta ero on kaventunut muutamaan prosenttiyksikköön. Tämä oli tärkein anti kyselyssä, jonka arvostettu yhdysvaltalainen Pew-tutkimuslaitos julkisti viime viikolla.

Kyselyn pohjalta esitettiin arvioita EU:n kriisin jatkuvasta syvenemisestä ja Britannian EU-eron tuomista uhkakuvista, mutta Pew julkisti muutakin tuoretta tietoa Euroopasta. Sitä ei juuri huomattu.

Kymmenessä EU-maassa tehdyssä kyselyssä 74 prosenttia vastanneista toivoi, että EU:lla olisi nykyistä aktiivisempi kansainvälinen rooli. Hännänhuippuna olleessa Britanniassakin 55 prosenttia toivoi aktiivisempaa EU:ta, ja vain kolmannes vastusti sitä.

Kyselyt tehtiin huhti–toukokuussa Britanniassa, Espanjassa, Hollannissa, Italiassa, Kreikassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Unkarissa. Vastaajia oli yhteensä 10 491. Kyselyn kattamissa maissa asuu 80 prosenttia EU-maiden väestöstä.

Kielteinen käsitys EU:sta joutuu uuteen valoon, kun erittäin suuri enemmistö vastaajista toivoo aktiivisempaa EU:ta. Kielteisyys ei siis välttämättä kerro EU-vastaisuudesta: joukossa ovat nekin, jotka toivovat vahvempaa EU:ta.

Sen lisäksi näkemykset Euroopan unionista ovat suhdanneherkkiä: kannat eivät ole välttämättä ankkuroituneet vakiintuneisiin poliittisiin näkemyksiin.

EU:n talouden vaikeuksien vuoksi kielteisyys voimistui vuosina 2012–2013, mutta seuraavana vuonna myönteisyys vuorostaan kasvoi. Uusin alamäki ajoittuu pakolais- ja maahanmuuttokriisin ajanjaksoon, Pew sanoo omassa arviossaan kyselystä.

Kun vertailee useampiin kysymyksiin annettuja vastauksia keskenään, syntyy EU-kansalaisten toiveista ja mielialoista vielä ristiriitaisempi tai ainakin moniulotteisempi kuva kuin parin vastauksen pohjalta. Se on tuttu ilmiö kartoitettaessa mielipiteitä abstrakteista ja moniulotteisista aiheista.

Ristiriitaisuus ei tee kyselyistä merkityksettömiä, päinvastoin. Niissä on enemmän tietoa Euroopan tilasta kuin eniten julkisuutta saavista kysymyksistä voisi päätellä.

Monet vastaajat edellyttävät EU:lta aktiivisempaa roolia maailmalla mutta haluavat keskittyä vain oman maansa ongelmiin. Vain 40 prosenttia vastaajista haluaa auttaa muita maita niiden ongelmissa. Itsekkäimmällä linjalla on Kreikka. Uhrautuvaisimpia ovat Ruotsi, Saksa ja Espanja.

Erot maiden kesken ovat useimmissa teemoissa suuria. Käsitys EU:n sisäisistä jakolinjoista vahvistuu, mutta sekin monimutkaistuu. Sijainnin lisäksi näkemyksiin vaikuttavat sekä tuoreet kokemukset että historia.

Kreikkalaisten haluttomuutta ratkoa muiden maiden ongelmia voi ymmärtää sitä vasten, kuinka suuria Kreikan omat vaikeudet ovat.

Ei kuitenkaan ole yhtä selvää, miksi ennen kaikkea espanjalaiset haluavat aktiivisempaa EU:ta mutta toisaalta haluavat palauttaa valtaa unionilta takaisin kansallisille hallituksille. Tuki aktiivisuudelle heijastaa Espanjan kokemusta EU:n avun vastaanottamisesta. Halu karsia EU:n valtaa liittyy unionin Espanjalta edellyttämiin tiukkoihin ja epäsuosittuihin talouden säästötoimiin.

Kokonaisuutena EU-kansalaiset ovat tässä kyselyssä tavallisia ihmisiä, jotka kannattavat hyviä periaatteita ja varjelevat omia etujaan. Viesti EU-maiden johtajille on, ettei EU:ta voi johtaa kyselyjen perusteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat