Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä oikeastaan päätetään, mitä tänään syötäisiin?

Ruokapolitiikalla ohjataan paitsi sitä, mitä Suomessa syödään, myös sitä, miten Suomessa voidaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaikka ruuan hinta on viime vuosina hiljalleen laskenut, ruoka maksaa Suomessa viidenneksen enemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

Tilastokeskuksen keskiviikkona julkaisemat tiedot eurooppalaisesta ruuan hintavertailusta eivät tulleet suomalaisille yllätyksenä. Syytkin ruuan kalleuteen tiedetään hyvin. Verottaja syö ruokapöydässä. Vähittäiskaupalle kilpailu ruuan hinnalla on uudehko ilmiö. Pitkät etäisyydet lisäävät kuluja, eivätkä syrjäiset markkinat kiinnosta globaaleja toimijoita.

Suomalaisten rahat kuluvat ruokaan, asumiseen, liikenteeseen, vapaa-aikaan ja terveyteen. Ruokaan menee 13 prosenttia kulutusmenoista.

Ruuan hinta ei kuitenkaan ole ainoa tärkeä tekijä ruokakaupassa. Moni maksaa kotimaisuudesta, luomusta ja terveellisyydestä. Entistä  useampi haluaa syödä eettisesti tuotettua ruokaa.

Ne, joilla on vähän rahaa, syövät usein pakon edessä halvempaa ruokaa. Myös Suomessa keskustellaan siitä, tarkoittaako halvempi ruoka huonompaa ja epäterveellisempää ravintoa.

Sillä, mitä ruoka maksaa ja miten paljon ruokamenot vievät käytettävissä olevista tuloista, on laajalti merkitystä, mietitään sitten suomalaisten ostovoimaa, verorakennetta, tulo- ja terveyseroja, maatalous- ja ilmastopolitiikkaa, huoltovarmuutta, hävikkiä, ruokakulttuuria tai ruoantuotantoketjun eettisyyttä.

Paine tuottaa ja tuoda Suomeen halvempaa ruokaa voi pahimmillaan tarkoittaa tinkimistä turvallisuudesta tai tuotantoeläinten oloista. Kuluttajien asenteet puolestaan vaikuttavat siihen, minkä hintaisia elintarvikkeita tuotetaan.

Maa- ja metsätalousministeriössä laaditaan parhaillaan hallituksen ruokapoliittista selontekoa. Se käsittelee muun muassa ruuan vientiä ja vastuullisuutta, tuotteistamista sekä terveyteen ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Ruoka on myös poliittinen kysymys. Ruokapolitiikalla ohjataan paitsi sitä, mitä Suomessa syödään, myös sitä, miten Suomessa voidaan.

Nyt halutaan, että myös ruoka on kilpailukykyistä. Yksi osa kilpailukykyä on eettisyys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat