Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orlandon isku on homojen Utøya

Orlandon joukkoampumisen moniulotteisuus ei sulje pois sitä, että iskussa oli kyse seksuaalivähemmistöihin kohdistuneesta viharikoksesta.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Terrori-isku, joukkomurha vai viharikos?

Nopeasti hybridisoituvassa maailmassa Orlandon joukkoampumiselle on vaikea antaa tarkkarajaista määritelmää, sillä homoklubille tehtyä iskua leimaa niin moni piirre tekijän muslimitaustasta ja homovastaisuudesta siihen, miten eri tahot asejärjestöistä Isisiin ovat politisoineet iskun omiin tarkoituksiinsa.

Moniulotteisuus ei silti sulje pois sitä, että iskussa oli kyse seksuaalivähemmistöihin kohdistuneesta viharikoksesta.

Orlandon joukkoampumisen merkityksestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hlbtiq-yhteisölle kertoo paljon ruotsalaisen kirjailijan ja koomikon Jonas Gardellin kiteytys: Orlandon isku on homojen Utøya.

Orlandon iskusta aukeaa viuhka ulottuvuuksia, joita on tarpeen tarkastella myös ja nimenomaan vähemmistöön kuuluvien näkökulmasta.

Vaikka hlbtiq-järjestöjen näkyvyys on kasvanut ja vähemmistöjen oikeudet monissa länsimaissa ovat parantuneet, tasa-arvo-ongelmat ovat yhä todellisia. Homofobia ei ole minkään yksittäisen ryhmän piirre, sillä sitä esiintyy monissa uskonnollisissa ja poliittisissa liikkeissä. Sen avulla lietsotaan viholliskuvaa.

Suomessa hlbtiq-ihmisten oikeudet ovat yhä muista ihmisoikeuksista erillinen asia osalle kansanedustajista. Venäjällä homopropagandalaki teki syrjinnästä valtiollista ja osan länsivastaisuutta. Homovastaisuus kuuluu hyvin usein myös oikeistopopulismiin, eikä homofobia ole tuntematonta konservatiivipuolueissakaan.

On tärkeää havaita, että jotkin homovastaiset liikkeet käyttävät muslimien homovastaisuutta perusteluna omalle muslimivastaisuudelleen. Silloin homoseksuaalisuudella on vain poliittisista, etnisistä tai uskollisista identiteeteistä riippumatonta väline- ja viihdearvoa.

Orlandon isku politisoitiin heti sekä Yhdysvalloissa että Suomessa. Uhrit kaapattiin muslimivastaisuuden ja maahanmuuttopolitiikan välikappaleiksi.

Poliittiset temput, joissa jongleerataan ennakkoluuloilla, vastakkainasettelulla, pelolla, islamofobialla ja homofobialla, ovat häikäilemättömiä.

Täytyy vain ihailla, kuinka rauhallisesti hlbtiq-yhteisö on surrut ja muistanut Orlandon uhreja eri puolilla maailmaa. Vihaan ei vastata vihalla.

Vihaan täytyy silti puuttua.

Yhteiskunta, joka ei suojele vähemmistöjään, on vaarallinen ja lietsoo lisää vihaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat