Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian ero EU:sta merkitsisi epävarmuutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Brexitin eli Britannian EU-eron kannattajien on vaikea osoittaa, että Britannian lähtö EU:sta johtaisi kohtuullisessa ajassa etuihin, jotka kompensoivat erosta väistämättä aiheutuvia riskejä ja epävarmuutta.

Euroopan unionista tehdyssä sopimuksessa todetaan, että jäsenvaltio voi päättää erota unionista. Tällaisessa tilanteessa unioni neuvottelee kyseisen jäsenvaltion kanssa sopimuksen eroamiseen sovellettavista määräyksistä. Käytännössä Britannian mahdollisen EU-eron oikeudelliset vaikutukset riippuvat suurelta osin eroamissopimuksen sisällöstä, eikä se ole vielä selvillä.

Britannian liityttyä Euroopan talousyhteisöön jäsenyyttä varten säädetty laki (The European Communities Act 1972) mahdollisti ylikansallisen oikeuden sisällyttämisen Britannian kansalliseen oikeusjärjestelmään. Tämän lain kumoaminen ei kuitenkaan ratkaise kansallisesti eroon liittyviä oikeudellisia kysymyksiä. On epäselvää, mikä osa olemassa olevasta lainsäädännöstä muuttuisi Britanniassa tarpeettomaksi Brexitin jälkeen. Sitäkään ei tiedetä, millainen asema esimerkiksi EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntöön nojautuvalle kansalliselle oikeuskäytännölle annettaisiin eron toteuduttua.

Brexit saattaisi heikentää yksilön oikeusturvaa tietyissä tilanteissa. EU-oikeudella on ollut suuri rooli esimerkiksi työntekijöiden oikeuksien turvaamisessa. Oikeudellisesta epävarmuudesta erityisesti kärsiviä ryhmiä ovat muissa jäsenvaltioissa asuvat Britannian kansalaiset ja Britanniassa oleskelevat muiden jäsenvaltioiden kansalaiset. Hankalassa asemassa saattavat olla esimerkiksi ne toisessa jäsenvaltiossa yli viisi vuotta oleskelleet henkilöt, jotka eivät ole anoneet EU-lainsäädäntöön nojautuvaa pysyvää oleskeluoikeutta ennen Britannian mahdollisen EU-eron toteutumista.

Myös siinä tapauksessa, että kansanäänestyksen tulos tukee Britannian jäämistä EU:hun, Britannian hallituksen neuvottelema uudistuspaketti muuttaa nykytilannetta muun muassa yhdenvertaisen kohtelun alueella. Uudistuspaketti ei kuitenkaan ole automaattisesti voimassa, mikäli Brexit toteutuu ja Britannia päättäisi myöhemmin anoa uudelleen unionin jäsenyyttä.

Britannian tämänhetkinen erikoisasema Schengen-järjestelmän ulkopuolella ja Britannian tekemä poikkeus EU:n perusoikeuskirjaan tosin merkitsevät, että uudistuspaketin oikeudellinen painoarvo ei välttämättä ole yhtä merkittävä kuin poliittinen painoarvo.

Vaihtoehtoja EU:n ja Britannian suhteelle mahdollisen eron jälkeen voidaan etsiä Norjan tai Sveitsin malleista. Keskeinen henkilöiden vapaata liikkuvuutta ja yhdenvertaista kohtelua koskeva EU-direktiivi velvoittaa Eta-sopimuksen perusteella Norjaa. Sveitsin malli perustuu sopimukseen, joka takaa vapaan liikkuvuuden periaatteen toteutumisen mutta edellyttää Sveitsiltä taloudellisia myönnytyksiä suhteessa EU:n sisämarkkinoihin, mukaan lukien sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittaminen.

Erosopimusta koskevasta neuvottelutuloksesta riippuen on mahdollista, että Britannia menettää päätösvaltansa EU:ssa, vaikka maan olisi käytännössä edelleen sovellettava monia vapaata liikkuvuutta ja yhdenvertaista kohtelua koskevia periaatteita.

Brexitiin liittyvää oikeudellista epävarmuutta on tarkasteltava myös valtiollisesti. EU:n jäsenvaltiona Britannia hyötyy monista EU:n solmimista kansainvälisistä sopimuksista. EU-eron jälkeen Britannian olisi kyettävä saavuttamaan mahdollisimman edullinen sopimustulos ilman EU:n tuomaa neuvotteluvoimaa esimerkiksi Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Sopimusneuvotteluiden avaaminen saattaa johtaa siihen, että yksi tai useampi sopijapuoli haluaa muuttaa sopimusten sisältöä.

Valtiosääntöoikeudellisesta näkökulmasta mielenkiintoista on sekin, miten Britannian ero EU:sta vaikuttaisi Skotlannin asemaan tulevaisuudessa.

Britannian EU-erosta äänestävien kansalaisten on tehtävä ratkaisunsa suuren oikeudellisen epävarmuuden äärellä. Äänestäjät eivät tiedä, millaiseksi Britannian ja EU:n suhde muodostuisi Brexitin jälkeen.

Äänestäjiä todennäköisesti ohjaavat jonkinlaiset käsitykset Britannian ja EU:n suhteiden järjestämisestä mahdollisen Brexitin jälkeen. Äänestystulos ei kuitenkaan kerro, millaisia nuo käsitykset ovat olleet.

Päivi Johanna Neuvonen

Kirjoittaja on vieraileva tutkija

Leicesterin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat