Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikka Afrikasta

Eläintarhat joutuvat jatkuvasti pohtimaan, mihin sijoittaa liiat tai epäsopiviksi muuttuneet eläimet.

Pääkirjoitus
 
Katarina Baer Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on palvelujournalismin toimituksen esimies

Hollannissa on muuan erikoinen turvapaikkakeskus – jos sitä sellaiseksi haluaa kutsua. Asukkaat ovat leijonia ja tiikereitä.

Keskuksen perustaja, hollantilainen Robert Kruijff, haluaa pelastaa suuria kissaeläimiä, joita on jätetty heitteille tai jotka ovat vaarassa. Hän on saanut vuonna 2012 käynnistämänsä keskuksen tämänhetkiset 32 asukasta sirkuksista, eläintarhoista ja yksityisiltä ihmisiltä eri puolilta Eurooppaa.

Eläintarhat joutuvat jatkuvasti pohtimaan, mihin sijoittaa liiat tai epäsopiviksi muuttuneet eläimet. Suomessakin ilmiö tunnetaan: Korkeasaari uhkasi lopettaa kylmänarat vaippapaviaaninsa, mutta kohun noustua niille löytyi koti tanskalaisesta eläintarhasta. On kohistu myös delfiineistä, joista Särkänniemi päätti luopua. Ne odottavat Tampereella yhä uutta sijoituspaikkaa.

Sirkuksia taas ajaa luopumaan eläimistään joidenkin maiden uusi lainsäädäntö, jonka mukaan eläinten vakiotilanne ei saa olla jatkuva muutto.

Kruijffin tavoitteena on palauttaa kissaeläimet takaisin luonnolliseen elinympäristöönsä, leijonat siis Afrikan savanneille.

Kruijff työskenteli aiemmin huippupalkkaisissa johtotehtävissä öljyalalla, kertoo saksalainen Der Spiegel -aikakauslehti. Hänen hankkeensa onkin helppo teilata rikkaiden puuhasteluksi.

Mikä vaikutus 32 leijonan ja tiikerin elämän pidentämisellä on yhtään mihinkään? Der Spiegelin mukaan Kruijff on saanut hoitoonsa yksityiskodeista jopa nälkiintyneitä ja omissa ulosteissaan rypeneitä kissaeläimiä.

Eikö olisi armollisempaa lopettaa kärsivä eläin kuin kuljettaa se mantereen halki opettelemaan uusia elintapoja, ja sen jälkeen kuljettaa se vielä toiselle mantereelle elinympäristöön, joka on sille täysin vieras juomaveden bakteeri- ja loiskannasta lähtien?

Historiankirjoitus voi nostaa hollantilaismiehen aikakautensa merkittävien ihmisten joukkoon. Tiede tuo eläinkunnasta esiin yhä uusia tietoja kalojen kivuntuntemuksista ja mummonorsujen merkityksestä lastenlasten selviytymisessä. Käsityksemme etenkin nisäkkäistä muuttuu. Muutosta tukevat sosiaalisessa mediassa pyörivät eläinvideot, joissa kissat, koirat, apinat ja muut näyttäytyvät perin inhimillisinä.

Silloin, kun pihvit ja kasslerit kasvatetaan laboratorioissa, Kruijffin kaltaisten ihmisten teot nähdään ehkä merkkinä modernin barbarian aikakauden murtumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat