Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tervetuloa kesätöihin, nulikka

Olisihan minua, kesätyöntekijää, voinut kuunnellakin – oli opiskelupaikkaa tai ei.

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Moni nuori on juuri nyt haparoinut sisään työelämän porteista. Heitä jännittää: mitäköhän nämä minusta ajattelevat, osaankohan minä mitään? Ja toisaalta: nyt saan vihdoinkin näyttää, mihin pystyn. Täältä tullaan, työelämä!

Näyttääkö työelämä parasta puoltaan kesällä? Pahimmillaan väsähtänyt vakiväki tuijottaa loma-aamukampaansa. Takana ovat pitkä talvi ja rankka työvuosi muutoksineen ja yt-neuvotteluineen. Varpaat ovat jo melkein rantavedessä, iho auringon kuumentama ja raportin sijaan kädessä juuri se romaani, jonka lukemista on odottanut koko talven.

Ja kun kesätyöntekijä tulee sitten kysymään itsestään selvältä tuntuvaa asiaa, saattaa loman odottaja puhahduksillaan viestittää, että ”mitäs siinä kyselet, jokainen hoitaa omat hommansa”.

Parikymppisenä sain – tyypilliseen tapaan – suhteilla kesätyöpaikan suuresta suomalaisesta mainostoimistosta. 2000-luvun alussa mainosmaailmassa meni niin lujaa, että jotkut taisivat unohtaa, että ihminen se kesätyöntekijäkin on. ”Sitten otat nämä printit tästä näin ja nostat ne tänne, ymmärrätkö”, sanoi eräs copywriter näyttäessään, miten printtikääröt nostetaan laatikosta toiseen. Ja laittoi ne sitten takaisin alkuperäiseen laatikkoon. Ihmettelin mielessäni, että mihin minua tarvitaan, kun rouvahan nosti printit jo.

Heinäkuun puolivälissä tehtäväni oli metsästää Helsingistä juuri tietynvärisiä kirsikoita mainokseen. Sain tukkutoreilta ja kaupoista tiedon, että puoliraakoja kirsikoita ei enää sydänkesällä saa. Ehdotin art directorille värienkäsittelyohjelmaa. Vastauksena oli tuhahtelua ja kulmien kohottelua. ”No ei todellakaan!”

Kesän jälkeen ilmoitin lähteväni jatkamaan tiedotusopin opintojani Tampereen yliopistossa. Tähän muutama aiemmin koppavasti käyttäytynyt mainosihminen sitten viestitti, että ”olisit sanonut, olisihan sulle voinut antaa oikeitakin hommia”. Niin, olisihan minua, kesätyöntekijää, voinut kuunnellakin. Oli opiskelupaikkaa tai ei. Ja ne kirsikat: mainoksen kirsikat saivat lopulta juuri oikean sävyn – tietokoneen avulla.

Ainakin mieleen tatuoitui se, miten kesäpestit vaikuttavat kuvaan työelämästä. ”Tervetuloa työelämään, nulikka” ei ole se viesti, joka tulevaisuuden tekijöille kannattaa antaa.

Ja kannattaa muistaa, että ilman kesätyöntekijöitä vakiväen olisi vaikea saada niitä varpaitaan sinne rantaveteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat