Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korjausvelan korko nousee aikailusta

Autotehdas ei voisi ilmoittaa, että tilanne on siedettävä, jos vain muutama prosentti sen tuotteista voi pilata käyttäjänsä terveyden.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sirpa Räihä / HS
Vantaan Hämeenkylän koulua on korjattu useita kertoja 2000-luvulla, mutta nyt koulu on päätetty purkaa. Kouluisäntä Esa Sjöblom tarkisti suljettuja tiloja.
Vantaan Hämeenkylän koulua on korjattu useita kertoja 2000-luvulla, mutta nyt koulu on päätetty purkaa. Kouluisäntä Esa Sjöblom tarkisti suljettuja tiloja. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Hitaita ovat herrojen kiireet. Suomessa on yritetty jo parinkymmenen viime vuoden ajan vähentää koulujen ja muiden julkisten rakennusten sisäilmaongelmia.

Mietintöjä ja lausuntoja on syntynyt. Asiantuntijoita ja ongelmista kärsiviä on kuultu. Hallitus on asettanut työryhmiä. Mutta kun teot ovat jääneet puutteellisiksi, ongelmia havaitaan yhä enemmän. Kuukausi sitten Ylen julkistamassa kartoituksessa kävi ilmi, että sadoissa suomalaiskouluissa on huomattu jonkinlaisia sisäilmaongelmia. Suurin osa ongelmista on löytynyt vuoden 2010 jälkeen.

Helsingissä näistä vaivoista kärsivät kymmenet koulut. Kolmen viime vuoden aikana ongelmia on löydetty 59 koulurakennuksesta. Tuskinpa koulut ovat mitään poikkeuksia julkisten rakennusten joukossa. Samaan murheelliseen tulokseen todennäköisesti päästäisiin kartoittamalla vaikkapa sairaalat, terveyskeskukset tai päiväkodit.

Viime vuosien ruuhka johtuu osin siitä, että asiasta virinnyt keskustelu on saanut ihmiset huomaamaan sisäilmaongelmat entistä paremmin. Enää ei käy se, mitä ennen vanhaan siedettiin – vaikkapa tunkkaista ilmaa koululuokassa tunnin lopulla.

Toinen tulkinta on, että kun korjausten tahti on ollut liian hidas, rakennus- tai ylläpitovirheet ovat aikansa muhittuaan lopulta johtaneet terveysongelmiin. Iso osa julkisesta rakennuskannasta on tehty 40–50 vuotta sitten. Talojen vaivoja on hoidettu paikkaamalla ja laastaroimalla.

1960- ja 1970-luvulla rakennusmääräykset sallivat ratkaisuja, joita nykyisin tulkitaan virheellisiksi. Esimerkiksi kosteiden tilojen vesieristyksenä pidettiin laatoitusta. Betonilaatan luultiin estävän kosteuden nousua maasta. Rakennusten alle haudattiin rakentamisen aikana syntyneitä jätteitä. Tasakattorakenteet tuotiin Suomeen, mutta osaaminen loppui kesken, kun piti tehdä vettä katolta pois ohjaavat rakenteet.

Kun näitä rakenteita alettiin korjata paikkailemalla, päädyttiin vielä suurempiin ongelmiin. Aikaisemmin saattoi käydä niin, että yksi virhe pienensi toisen virheen merkitystä. Kun kosteus nousi kapillaarisesti laattaan, vesi pääsi huonosti eristävän pintamateriaalin vuoksi haihtumaan. Ongelma syntyi, kun pinta tiivistettiin.

Korjausvelkaa kasvattaa se, että uusia rakennuksia tehdään hutiloiden. Arabian peruskoulu otettiin käyttöön vuonna 2003. Nyt se on homekorjauksessa, vaikka materiaalit ovat parempia kuin ennen ja tietoa kosteusongelmien syistä on enemmän kuin 40–50 vuotta sitten.

Rakennusyritykset ovat vastanneet, että ongelmia on vain muutamassa prosentissa rakennuksista. Vertailun vuoksi: Volkswagen Group toimitti kuluttajille viime vuonna kymmenen miljoonaa autoa. Kuulostaisi yllättävältä, jos yhtiö ilmoittaisi, että tilanne on ihan siedettävä, jos sen tuotteista vain runsas miljoona oli sellaisia, jotka voivat pilata käyttäjänsä terveyden. Auto on monimutkaisempi tuote kuin koulurakennus. Ero on siinä, että julkisten rakennusten tilaajat ovat löperömpiä asiakkaita.

Kansallisvarallisuudesta suuri osa on rakennuksissa. Koulujen ja päiväkotien sisällä on Suomen tulevaisuus. Lasten tulevaisuudesta pidetään kauniita puheita. Opettajiakin arvostetaan sopivina hetkinä. Mutta kun tulee hetki, jolloin pitäisi kuitata hyvät puheet, ongelman erityisluonne voittaa. Vaivat vaihtelevat rakennuksesta toiseen, ja seuraukset ovat erilaisia eri ihmisillä. Ongelmille ei ole osoittaa yhtä syypäätä eikä niiden seurauksille selvää rahasummaa. Kun näin on, aikailu voittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat