Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kalevan mukaan perjantaina julkistettu hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko kuvaa maan turvallisuusympäristön muutoksia ja niiden vaikutuksia Suomen ratkaisuihin.

”Eniten huomiota tilannekuvassa herättää kuitenkin maininta, jonka mukaan sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois. Herää pakosta kysymys, onko väite turhan kärkevä vai onko niin sanottu yleinen mielipide unessa. Todennäköisesti harva kansalainen näkee tilanteen näin riskialttiina.”

”Selonteossa myös todetaan, että Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisilla ratkaisuilla on läheinen yhteys. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos Ruotsi hakee Naton jäseneksi, Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisen yhteistyön pohja muuttuu perin pohjin.”

Karjalaisen mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko korostaa Suomen turvallisuusympäristön nopeaa muutosta ja sen seurauksena kansainvälisen yhteistyön syventämisen sekä aktiivisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tarvetta.

”Selonteko on aiempiin vastaaviin selontekoihin verrattuna rehellisen suorapuheinen. Siinä todetaan kaunistelemattomasti Venäjän horjuttaneen Suomen lähialueen turvallisuutta ja jopa sotilaallisen voimankäytön olevan mahdollista Suomea vastaan. Naton läsnäolon ja toiminnan puolestaan todetaan vakauttavan alueen turvallisuustilannetta, samoin kuin Yhdysvaltojen sitoutumisen Natoon.”

”Nyt Suomi todellakin on Naton porstuassa ja jopa väläyttää pirttiin astumista, kun se tähdentää sotilaallisen yhteistyön jatkuvan kehittämisen Naton kanssa olevan yksi keskeisistä osatekijöistä oman maan puolustamisessa sekä vielä muistuttaa tällä yhteistyöllä saavutettavan yhteensopivuuden varmistavan osaltaan, ettei sotilaalliselle liittoutumiselle muodostu käytännön esteitä.”

”On mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä suorasanaisuus otetaan vastaan eduskunnassa.”

Länsi-Savon mukaan turvallisuuspoliittinen keskustelu kiertyy jatkossa Nato-jäsenyyden ympärille.

”Hallitusohjelman mukaan sotilasliittoon kuulumaton Suomi ’toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuuden’ hakea sotilasliiton jäsenyyttä. Selonteko vielä täsmentää linjausta: ovi Natoon pidetään auki.”

”Sopivasti selonteon kanssa tuli julki presidentti Sauli Niinistön ruotsalaislehden haastattelu. Niinistö sanoo, että Suomi voi hakea jäsenyyttä, jos turvallisuuspoliittinen tilanne vaikeutuu voimakkaasti. Soini kieltää, että selonteossa olisi jokin Nato-piiloviesti, mutta sanoo, että jäsenyyskysymyksessä liikkumavaraa ei saa kaventaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat