Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti Ylen tehtävistä jättää vielä pohdittavaa

Sanomalehtien nettitilausten arvonlisäveron voisi pudottaa samalle tasolle kuin painetuilla lehdillä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Arto Satosen (kok) johdolla toiminut, Yleisradion tehtäviä ja rahoitusta pohtinut työryhmä on saanut työnsä valmiiksi.

Selvityksen vastaanotto media-alan eri toimijoissa kertoo olennaisen: Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen oli tyytyväinen, yksityiset eli niin sanotut kaupalliset viestimet jossain määrin pettyneitä. Helsingin Sanomat kuuluu kaupallisiin välineisiin.

Selvityksen perusteella Ylen suhde media-alan yksityisiin toimijoihin muuttuu vähemmän kuin jotkut toivoivat ja toiset pelkäsivät. Esimerkiksi Ylen rahoitusta ei leikattu, mutta se jäädytettiin nykytasolle pariksi kolmeksi vuodeksi.

Työryhmä ehdottaa, että Yleisradio aloittaisi neuvottelut kaupallisen median kanssa järjestelystä, jolla turvattaisiin kansallinen perusuutispalvelu Suomessa. Käytännössä se tarkoittanee Ylen palaamista uutistoimisto STT:n asiakkaaksi.

Yksityisomisteisille media-alan toimijoille lupaavin – joskin toistaiseksi vielä epämääräinen – ehdotus on, että Ylen tulisi pyrkiä yhteistyöhön muiden tiedotusvälineiden kanssa, jotta maassa säilyisi korkeatasoinen journalismi ja monimuotoinen media.

Samaan viittaa Ylen hallintoneuvoston aseman vahvistaminen. Hallintoneuvoston käyttämien asiantuntijoiden tehtävänä on arvioida Ylen toiminnan vaikutuksia viestintämarkkinoiden kokonaisuuteen, siis ei-valtiolliseen mediaan.

Ylen pitää lisätä ostoja ulkopuolelta. Parhaimmillaan se tarkoittaisi, että yksittäisten ohjelmien lisäksi ostot ulottuisivat myös uutis- ja ajankohtaisohjelmiin.

Suomi on pieni kielialue. Sen vuoksi suomalaisen median kannattaa joissakin asioissa yhdistää voimansa Googlen kaltaisia ulkomaisia palveluntarjoajia vastaan.

Yksityisen median toimintaedellytysten parantamiseksi – ja kansainvälisesti verraten korkean sivistystason ylläpitämiseksi – eduskunta voisi alkajaisiksi pudottaa sanomalehtien nettitilausten arvonlisäveron samalle tasolle kuin painetuilla lehdillä nyt on: 24 prosentista kymmeneen prosenttiin.

Ei kannata jäädä odottelemaan, että EU toteuttaa komission ehdotuksen arvonlisäverojärjestelmän uudistamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat