Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:lla on ongelma: rahan työntövoima alkaa loppua

Euroopan keskuspankilla on vielä keinoja, mutta niiden hyötysuhde käy koko ajan heikommaksi.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Euroopan keskuspankilla EKP:lla on sama ongelma kuin sillä, joka kaataa suppilon kautta öljyä pulloon. Pankilla olisi kova tahto saada euroalueen talous käyntiin ja inflaatio toivotuksi. Tekisi mieli kaataa vähän runsaammalla kädellä. Mutta kun kaataa vähänkin liikaa, suppilo alkaa tulvia yli.

Euroopan keskuspankki on ollut monta vuotta ainoa euroalueen toimija, johon rahoitusmarkkinat ovat luottaneet. Euron keinutus oli pahimmillaan neljä vuotta sitten. Usko euroon hiipui, ja Espanjan sekä Italian korot nousivat. Euro olisi saattanut kestää Kreikan irtoamisen eurosta, mutta Espanjan ja Italian kriisi olisi ollut liikaa.

EKP:n melko tuore pääjohtaja Mario Draghi iski takaisin. Draghi kertoi, että pankki ”tekee mandaattinsa sisällä mitä tahansa euron pelastaminen vain vaatii”.

”Whatever it takes” -lausunto oli uhkapeliä. Jos lausujaan ja hänen taustaorganisaatioonsa ei olisi luotettu, euron säilymisen viimeinenkin vartija olisi menettänyt asemansa. Koe onnistui. Vain pari sanaa riitti. Korot laskivat. Kuume katosi.

Lääkekuureilla ja puheilla on se ikävä tapa, että ne menettävät toistettuina tehoaan. Runsas vuosi sitten Draghi jatkoi kuuluisaa lausahdustaan. Hänen mukaansa EKP jatkaa euroalueen avustamista rahapolitiikan kautta ”niin kauan kuin tarvitaan” hintavakauden palauttamisessa.

”As long as needed” -tokaisussa oli yhä voimaa. Osto-ohjelmaa kasvattava summa yllätti markkinat myönteisesti. Ohjauskorko laskettiin nollaan ja talletuskorot miinukselle.

Nyt ei kuitenkaan enää lääkitty kuumetta vaan krooniseksi muuttunutta tulehdusta. Euro ei ollut akuutissa kriisissä. Euromaat olivat kyvyttömiä tai haluttomia tekemään sellaisia taloudellisia uudistuksia, joilla pitkittynyt taantuma olisi voitu voittaa ja jotka olisivat tukeneet EKP:n rahapolitiikan viritystä.

Vain kovimman kriisin kokeneet maat, kuten Espanja ja Irlanti, olivat onnistuneet uusiutumisessaan. Draghin lausunto ei parantanut varsinaista vaivaa. Hänen puheensa ei ollut yhtä kova kuin aiempi.

Sekin oli pantu merkille, että vaikka suppiloon kaadettiin määrättömästi rahaa, inflaatio pysyi nollassa eikä talouskasvu kiihtynyt.

Viime viikolla EKP kaatoi lisää. Nyt pankki alkoi ostaa jälkimarkkinoilta yritysten lainapapereita. Ratkaisun kylkiäisenä tulleen EKP:n ennakoivan viestinnän voisi kirjoittaa muotoon ”You ain’t seen nothing yet”. Eli täältä pesee, jos tarvitsee.

Todellisuudessa EKP on tullut jo elvytyskykynsä äärirajoille. Suppilo on piripinnassa.

Me emme tiedä, mitä olisi tapahtunut, ellei EKP olisi kaatanut rahaa markkinoille. Mutta käytetyn rahan määrä ei ole oikeassa suhteessa seurauksiin. Raha ei ole johtanut investointien kasvuun euroalueella. Osakkeiden hinnatkin ovat osto-ohjelman aikana vain laskeneet.

Elvyttävä vaikutus on ollut liian kapea: raha on nostattanut kotitalouksien velkaa ja taloutta, joka hyötyy suoraan kasvavista kotitalouksien lainoista. Suomessakin orastava talouskasvu on kotien kulutuksen ja rakentamisen varassa.

Rahakylvyn kielteiset vaikutukset osuvat maantieteellisdemografisella kartalla arkaan paikkaan. Saksassa eläkeikään varautuvat ja eläkkeellä olevat piensijoittajat ovat saaneet tarpeekseen. Mistään ei saa nollakorkojen aikana tuottoja.

Tätä joukkoa kuullaan. Saksan politiikan päättäjät yrittävät sitä, mitä heidän edeltäjänsä vastustivat parikymmentä vuotta sitten. He yrittävät puuttua keskuspankin tekemisiin. He haluavat kuria.

Myös Saksan rahoitussektorissa pinna kiristyy. Deutsche Bank kertoi, että EKP uhkaa eurooppalaista projektia ja nostattaa populistisia puolueita. Saksassa säästäjien turhautuminen kasvattaa eurovastaisen AfD-puolueen kannatusta.

Suuri Commerzbank vihjaisi, että se pohtii vastatoimena rahan hamstraamista. Valtio on pankin suuri omistaja. Viestit yhdessä maan päättäjien näkemysten kanssa ovat epäluottamuslauseita EKP:lle.

Epäilemättä EKP:llä on lisää aseita. Niitä tarvitaankin, jos Britannia päättää jättää EU:n ja Brexit johtaa Euroopan heikon talouskasvun katkeamiseen. Ongelmana on, että EKP:n hyötysuhde käy kikka kikalta ja lausunto lausunnolta huonommaksi, ja niiden sivuvaikutukset kasvavat. Mutta vika ei ole pankin. Suppilon suun avartaminen kuuluisi niille, jotka päättävät euromaiden talouspolitiikasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat