Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päättymätön urakka edessä

Kannattaa valmistautua Suomeen, jonka talous kasvaa kauan kituliaasti.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talouden tilaa koskevassa keskustelussa on nyt paljon helpotuksen tunnetta. Kilpailukykysopimus saatiin aikaiseksi, veronalennuksia tulee ja talouskasvukin tuntuu palaavan Suomeen.

Niin hyvää kuin kaikki tämä onkin, suomalainen perspektiivi vääristyy helposti. Pitkä lama tuntuu vaihtuvan nousukauteen. Samppanja tekee kauppansa. Kuva nousukaudesta on kuva siitä Suomesta, joka nousi Nokian ja muun elektroniikkateollisuuden valtavassa nosteessa ja jota saatiin ulosmitattua kaikkeen hyvään. Tällaista ei kuitenkaan ole nyt tiedossa.

Yhdysvaltalaisen kirjailijan Mark Twainin väitetään sanoneen, että historia ei toista itseään, se vain riimittelee. Vaikka kasvu nyt alkaisikin ja tuottaisi hyvää, nousu ei ole kopio Nokia-maailmasta. Koska kyse ei ole toistosta vaan riimittelystä, tulevaisuuden haasteet ja riskit ovat toisenlaisia.

Lyhyen aikavälin riski on, että toisin kuin 2000-luvun alussa, kasvu perustuu nyt kotitalouksien kulutukseen. Elinkeinoelämän keskusliiton tiedustelun mukaan investoinnit ovat loivassa kasvussa. Niiden taso on kuitenkin alhainen, ja kuten Tilastokeskuksen mittauksista näkee, teollisuustuotanto ja teollisuuden tilaukset vähenevät edelleen.

Samaa epäsuhtaa kotitalouksien kysynnän ja investointilukemien välillä ihmetellään monessa muussakin teollisuusmaassa.

Kotitaloudet pitävät kansantaloutta pystyssä lainaamalla. Velkaantumisaste on jo korkeampi kuin koskaan aiemmin. Velka jakautuu epätasaisesti. Nuoret ja erityisesti nuoret lapsiperheet uppoavat velkaan, kun taas vanhemmat ikäluokat ovat velattomia ja heillä on suuri osa rahoitusvarallisuudesta.

Jos vaikkapa Britannian EU-kansanäänestys tai Kiinan kasvun pysähtyminen palelluttavat oraalla olevan talouskasvun, pelkkään kotitalouksien velkaan perustuva kasvu lopahtaa. Silloin riskit iskevät voimalla velkaantuneeseen kansanosaan. Tällainen kohdentunut velkariski oli paljon pienempi 2000-luvun alussa.

Pitkän aikavälin haaste on, että talouskasvun molemmat kivijalat – työvoimapanoksen lisäys ja tuottavuuden kasvu – olivat elektroniikkateollisuuden Suomessa paljon tukevammat kuin nykyisin. Suomessa työvoimaa virtaa pois työmarkkinoiden ulottuvilta nopeammin kuin uutta tulee tilalle. Maahanmuutto ei riitä kääntämään suuntaa.

Tuottavuuden kasvun hitautta ihmetellään kaikkialla. Maailman piti ottaa ajat sitten uusi tuottavuusloikka muun muassa teollisen internetin avulla. Ei kuulu, ei näy. Jopa keksintöjen tekemisen ja hyödyntämisen kultamaan Yhdysvaltojen tuottavuus polkee paikoillaan. Yksi selitys Yhdysvalloissa tälle on se, että informaatiotekniikka purskautti 1990-luvulla yhtäkkiä ilmoille uusia toimintatapoja ja tuotteita. Nämä alhaalla roikkuneet hedelmät ahmittiin vuosina 1995–2003, eikä uusia ole kypsynyt. Suomen tuottavuustrendi on samanlainen kuin Yhdysvalloissa.

Tuottavuuteen voi suhtautua kahdella tavalla. Uskotaan, että uusi erä hedelmiä tulee ihan kohta tarjolle. Tai sitten lasketaan, että tuottavuus kasvaa pitkään hitaasti, mikä tarkoittaisi alenevan työvoimapanoksen maassa hidasta talouskasvuakin.

Jälkimmäinen suhtautumistapa on realistisempi. Jos se valitaan, talouspolitiikan ja työmarkkinoiden pitää osata sopeutua. Hidas talouskasvu ei ole tuhoisaa. Mutta se on, jos uskotaan, että nyt kilpailukykysopimuksen synnyttyä sopeutumista ja joustavuutta lisäävien uudistusten tekeminen voidaan lopettaa. Tämä oli kuitenkin vasta alkua. Niukan kasvun maailmassa sopeutuminen on päättymätön urakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat