Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin terrori pitää lopulta lannistaa Euroopassa

Terroristijärjestö Isis perääntyy avainalueillaan Irakissa ja Syyriassa, mutta lopulta terrorismilta pitää viedä kasvualusta Euroopassa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Terroristijärjestö Isis ei onnistunut luomaan kaavailemaansa kauhun kalifaattia Irakin ja Syyrian pohjoisosiin, vaikka pari vuotta sitten järjestö eteni yhä uusille alueille pysäyttämättömältä vaikuttaneella voimalla. Yksittäiset kaupungit ja alueet elävät edelleen Isisin äärimmäisen väkivallan varjossa, mutta järjestö perääntyy useissa tärkeissä kohteissa.

Pitemmällä aikavälillä ratkaiseva rintama Isisiä vastaan on kuitenkin Euroopassa. Täällä kamppailu käydään muilla keinoilla kuin aseilla. Menestykseen tarvitaan ajan lisäksi viisautta.

Sotilasoperaatiot Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa etenevät nekin hitaasti. Takaiskuja voi tulla, mutta jo tähänastiset tulokset heikentävät terroristiryhmää oleellisesti. Suuri yhtenäinen Isisin vallassa oleva alue olisi ollut ennennäkemätön terrorismin hautomo, joka olisi horjuttanut koko Lähi-itää ja levittänyt väkivaltaa maailmalle.

Isisin-vastaisen taistelun menestyksen takana on monta voimaa, joista jotkin ovat itsessään ongelmia. Syyriassa Isisiä vastaan hyökkäävät sekä Venäjän tukema hallituksen armeija että länsimaiden tukemat kapinallisryhmät. Armeija ja kapinalliset ovat sodassa myös keskenään.

Irakissa kouluttajien ja neuvonantajien tuki ei ole tehnyt maan asevoimista yhtenäistä joukkoa, vaikka edistystä on tapahtunut.

Lopulta on odotettavissa, että Isis joutuu Irakissa perääntymään Fallujahin kaupungista, josta taistellaan parhaillaan, ja sen jälkeen myös Mosulin suurkaupungista. Syyriassa kohteena on Isisin keskus Raqqa.

Isisin voittaminen sotilaallisesti on kuitenkin eri asia kuin voitto Isisin terrorismista. Isis nousi Syyrian sodan katveessa suhteellisesta tuntemattomuudesta ja jätti varjoonsa aiemmin pahimpina terroriuhkina pidetyt järjestöt, kuten al-Qaidan ja sen tukiryhmät. Isisillekin ilmaantuu seuraaja, jos sitä ei estetä.

Terrorismin potentiaaliset kasvualustat ovat Euroopassa. On Euroopan kantaväestön ja maahanmuuttajien yhteinen tehtävä varmistaa, etteivät terroristijärjestöt pysty hyödyntämään uusia muuttoaaltoja rekrytoinnissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat