Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP-sopimus auttaisi yrityksiä ja työntekijöitä

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen kannattaa sopia vahvoista säännöistä. Korkeat standardit siirtäisivät maailmantaloutta aiempaa kestävämmälle pohjalle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuodesta 2013 lähtien käydyissä neuvotteluissa tavoiteltu EU:n ja USA:n välinen kauppa- ja investointisopimus TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) on tärkeimpiä kansainvälisiä hankkeita Suomen pienille ja keskisuurille yrityksille sekä niiden työntekijöille.

Suomen viennin arvo on laskenut vuodesta 2012 lähtien, ja uusien vientimahdollisuuksien löytäminen on kansantaloutemme kohtalonkysymyksiä.

Yhdysvallat on EU:n jälkeen maailman suurin markkina, jossa on kysyntää erityisesti kaikkein korkeimman jalostusasteen tuotteillemme. Jo nyt Yhdysvallat on arvonlisällä mitattuna Suomen tärkein vientimaa.

Tarpeettomia kaupan esteitä purkamalla yrityksemme voivat merkittävästi lisätä kaupankäyntiä yhdysvaltalaisten toimijoiden kanssa. Nykyisin monen pk-yrityksen vientihankkeet kaatuvat sääntelyesteisiin, kuten kaksinkertaisiin lupa- ja hyväksymismenettelyihin ja eriäviin standardeihin. Juuri tällaisia esteitä TTIP-sopimus on purkamassa.

Kun samalla avataan julkisten hankintojen markkinoita sekä palvelukauppaa ja poistetaan teollisuustuotteiden tullimaksut, yritykset hyötyisivät merkittävästi.

Jos yritykset menestyvät kansainvälisillä markkinoilla, ne voivat palkata lisää työntekijöitä sekä maksaa korkeampia palkkoja ja enemmän veroja. Useissa tutkimuksissa on ennakoitu, että TTIP-sopimuksen välittömät talousvaikutukset ovat myös Suomelle myönteisiä.

Pidemmällä aikavälillä suomalaiset pk-yritykset ja niiden työntekijät hyötyisivät merkittävästi, kun TTIP-neuvotteluissa sovittuja sääntöjä otettaisiin laajemmin käyttöön maailmantaloudessa.

Korkeita standardeja noudattavat eurooppalaiset ja amerikkalaiset yritykset kärsivät nykyisin kauppakumppanien monista epäterveistä kilpailueduista, joiden rajoittaminen on osoittautunut mahdottomaksi Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. EU:n ja Yhdysvaltojen yhteinen intressi on sopia TTIP-neuvotteluissa vahvoista säännöistä, joita muiltakin alueilta tulevien toimijoiden olisi vastedes noudatettava, jos ne haluavat käydä kauppaa edullisin ehdoin maailman kahden johtavan talouden kanssa.

Sopimukseen kaavaillaan työntekijöiden oikeuksiin, ihmisoikeuksiin, ympäristönsuojeluun, ilmastopolitiikkaan, korruptioon, internetin vapauteen, valtio-omisteisiin yrityksiin ja aineettomiin oikeuksiin liittyviä sääntöjä. Jos näistä säännöistä tulisi maailmanlaajuisia standardeja, maailmantalous ottaisi aimo harppauksen nykyistä kestävämpään suuntaan.

Julkisessa keskustelussa on esitetty paljon TTIP-sopimukseen liittyviä uhkakuvia. Monet näistä väitteistä eivät kestä kriittistä tarkastelua.

EU:n julkistamat neuvotteluesitykset ja julkisuuteen vuodetut neuvottelutekstit osoittavat, ettei TTIP-neuvotteluissa ole alennettu sääntelyn vaatimustasoa. Julkiset palvelut ollaan jättämässä sopimuksen ulkopuolelle, ja investointisuojaan liittyviä demokratiavajeita pyritään ratkaisemaan.

EU:n on pidettävä kiinni tavoitteistaan, mutta kauppaneuvotteluissa kunnianhimoinen neuvottelutulos on mahdollinen vain, jos kaikki osapuolet tekevät myönnytyksiä. Yhdysvallat ei suostune esimerkiksi avaamaan merkittävästi omia julkisia hankintojaan, ellei EU tule Yhdysvaltoja vastaan muissa neuvotteluaiheissa.

Huomionarvoista on myös, että EU:n sääntely ja toimintatavat eivät ole kaikilta osin parempia kuin menettelyt Yhdysvalloissa.

Esimerkiksi dieselautoja koskevat päästörajat ja näiden valvonta ovat tiukempia Yhdysvalloissa kuin EU:ssa. Tämän Volkswagenin päästöhuijaustapaus näytti toteen.

Osapuolten tavoitteena on päättää neuvottelut Barack Obaman presidenttikauden aikana tammikuuhun 2017 mennessä. Tavoite on erittäin kunnianhimoinen, eikä siinä pysyminen ole lainkaan varmaa.

Suomalaisten yrittäjien ja työntekijöiden näkökulmasta aikataulussa pysymistä tärkeämpää on, että saavutetaan kunnianhimoinen, kattava ja tasapainoinen sopimusratkaisu. TTIP-prosessi voi johtaa sopimukseen, jonka avulla Suomessakin yhä useampi kestävästi toimiva yritys ja sen työntekijät voivat päästä globalisaation voittajien joukkoon.

Aleksi Kuusisto ja Thomas Palmgren

Kuusisto on SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija ja Palmgren Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat