Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljon yhteistä, mutta myös eroja

Vaikka Ruotsi alleviivaa sitä, miten tiukasti se pysyy liittoutumien ulkopuolella, se samaan aikaan rakentaa turvallisuuspolitiikkansa kovaa ydintä kahdenvälisille suhteille ja niiden tuomille turvatakuille.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen etenee nopeasti. Vauhtia on tietenkin antanut Krimin miehityksen ja Ukrainan sodan laukaisema kireys maailmanpolitiikan voimasuhteissa.

Päällisin puolin Suomen ja Ruotsin analyysit Venäjästä ja Itämeren alueen turvallisuusympäristön muutoksesta ovat hyvin yhteneväiset. Sekä Suomelle että Ruotsille on tärkeää pitää Itämeren alue vakaana ja myös pysyä itse konfliktien ulkopuolella. Tähän tarvitaan yhteistyötä, moneen suuntaan. Sekä Suomi että Ruotsi ovat osallistuneet myös siihen työhön, jossa Nato on päivittänyt Itämeri-arviotaan.

On silti hyvä muistaa, että Suomen ja Ruotsin lähtötilanteet turvallisuuspolitiikassa poikkeavat toisistaan muutenkin kuin maantieteellisesti. Tämä kävi selväksi presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa.

Vaikka Suomella ja Ruotsilla on paljon yhteistä, on myös eroja. Pääministeri Stefan Löfvenin Kultaranta-puhe painotti globaalia perspektiiviä turvallisuuskysymyksiin. Suomalaisessa keskustelussa korostuu oma lähialue. Toinen ero koskee sitä, mitä liittoutumattomuudella oikein ymmärretään. Kolmanneksi erot näkyvät suhteissa Venäjään.

Päällisin puolin Suomea ja Ruotsia yhdistää vastahakoisuus liittoutua sotilaallisesti. Ruotsi ei halua puolustus- tai valtioliittoa edes Suomen kanssa. Sotilasliittoihin kuulumattomuutta korostetaan Ruotsissa kuitenkin osin sisäpoliittisista syistä. Nato-keskustelu on vilkasta, ja myös moni demari pohtii kantaansa, vaikkakin Naton ydinasepelote on monelle ylittämätön kynnyskysymys. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tasapainoileekin puolueelleen hankalan Nato-kysymyksen kanssa. Naton sijaan korostuu suhde Yhdysvaltoihin, samoin Nato-maa Britanniaan.

On hyvä muistaa, että Ruotsi paikkaa nyt vain muutamia vuosia sitten puolustusratkaisuunsa tekemiään suuria muutoksia. Koska Ruotsi luopui asevelvollisuusarmeijasta ja aluepuolustuksesta, sillä ei ole puolustuskykyä, jota vahvistaa. Vaikkei Ruotsi haluaisi liittoutua, se tarvitsee liittoutumisen tuomaa vastavuoroisuutta lisäämään turvallisuuttaan.

Kansainväliset verkostot ovat Ruotsin puolustusajattelun ydintä, ja sen on näyttävä myös kansalaisille. Ruotsi pitää Suomea näyttävämmin esillä esimerkiksi mahdollisuutta liittyä brittien johtamaan pohjoiseurooppalaisten Nato-maiden Joint Expeditionary Force -sotilasyksikköön. Suomi pohtii samaa, mutta matalalla profiililla.

Hämmennystä aiheuttaa sekin, että Ruotsi tekee kahdenvälisten suhteiden puitteissa asioita, jotka ovat ristiriidassa liittoutumattomuuspuheiden kanssa. Ruotsi antaa solidaarisuusjulistuksia ja myös hankkii kahdenvälisesti itselleen turvatakuita.

Suomen ja Ruotsin linjauksia erottaa myös suhde Venäjään. Ruotsin ja Venäjän kahdenväliset suhteet ovat paljon vähäisemmät kuin Suomen ja Venäjän. Erolla tehdään politiikkaa: Kultarannassa Ruotsin entinen puolustusministeri ja nykyinen valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Karin Enström ihmetteli sitä, että Niinistö tapaa pian Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Niinistö nousi vastaamaan: kansainvälisen yhteisön on osoitettava Venäjälle, että se on tehnyt väärin, mutta yhtä tärkeää on pitää auki myös toinen latu ja käydä dialogia.

Venäjää ei ole eristetty eikä pidä eristää. Yhdysvallat käy Venäjän kanssa keskustelua paljon enemmän kuin julkisuudessa tiedetään, Niinistö muistutti.

Niinistön linja Venäjä-dialogin tärkeydestä ei poikkea esimerkiksi Naton linjasta. Putinin vierailu Kultarannassa herättää kuitenkin varmasti kansainvälistä huomiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat