Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakenevat ihmisjoukot eivät jätä Eurooppaa rauhaan

Sotaa ja kurjuutta pakenevien ihmisten määrä kasvoi viime vuonna koko Suomen väestön verran.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen 5,5 miljoonan ihmisen väestö on käypä vertailukohde, kun yrittää hahmottaa maailman sotia ja kurjuutta pakenevia ihmismääriä.

Kotimaassaan tai sen ulkopuolelle pakolaisiksi joutuneiden ihmisten määrä maailmassa kasvoi viime vuonna edellisvuodesta hieman yli Suomen väestön verran.

YK:n pakolaisviraston UNHCR:n maanantaina julkistetun vuosikatsauksen mukaan pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja maiden sisällä pakoon joutuneita ihmisiä oli vuonna 2015 yhteensä 65,3 miljoonaa, kun vastaava luku edellisvuonna oli 59,5 miljoonaa. Sekin oli jo suurin pakolaismäärä UNHCR:n tilastojen olemassaolon aikana. Määrän lisäksi myös sen kasvuvauhti on ennätyksellinen. Mikään ei viittaa pakolaismäärien vähenemiseen.

Ainakin osissa Eurooppaa viime vuoden pakolaiskriisi on selvästi pyritty aktiivisesti unohtamaan.

Sopimus tuloreitin sulkemisesta Turkista Kreikkaan pitää toistaiseksi. Välimeren keskiosissa Libyasta Italiaan pyrkivien ihmisten määrä on samalla taas kasvanut, ja sen mukana myös joukkohukkumiset ovat jälleen yleistyneet. Päivittäiset tragediat vaikuttavat uudelta normaalilta, johon reaktiot etäämmällä Euroopassa ovat paljon laimeampia kuin aiemmin.

Hätätila pakolais- ja maahanmuuttokriisissä ei ole kuitenkaan lainkaan ohi Euroopassa, vaikka Suomesta ja myös Ruotsista turvapaikkaa ensi kertaa hakevien määrä romahti tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna viime vuoden loppuun.

Koko EU-alueella hakijoiden määrä on vähentynyt viime vuoden lopun vaikeimmista kuukausista mutta on selvästi suurempi kuin viime vuoden alussa. Viime vuoden aikana Euroopasta haki turvaa kaikkiaan noin 1,3 miljoonaa ihmistä.

Eurooppaan pyrkineiden ihmisten määrät ovat edelleen pieniä suhteutettuna pakolaisten kokonaismäärään, varsinkin suhteessa väkilukuun sellaisissa pienissä maissa kuin Libanon ja Jordania.

UNHCR:n uudet luvut osoittavat, että EU:lla on vielä edessään suuria paineita. Vastuuta pakolais- ja maahanmuuttokriisissä ei pääse pakoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat