Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketieteellisen pääsykokeissa pitäisi mitata myös ihmisten kohtaamista

Lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeissa ei juuri sivuta potilastyötä tai ihmisten kohtaamista.

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Mikä tässä nyt on ongelma? Sekö, ettei saa papiljotteja päähän?

Näin töksäytti lääkäri naispotilaalle, joka haki toista mielipidettä epäonnistuneen olkapääleikkauksen jälkeen. Lääkäri ei odottanut vastausta eikä nostanut päätään papereista, joista toki niistäkin näkyi, että käsi on kiinni kehossa. Eikä ollut ensimmäinen kerta, kun sai ihmetellä, että mistä näitä empaattisia parantajia oikein tulee.

Mutta sehän tiedetään: heitä tulee maamme himotuimmista opinahjoista, lääketieteellisistä tiedekunnista. Lääkärin opintoihin haki keväällä 6 969 nuorta, kun jaossa on noin 750 aloituspaikkaa. Tuhansissa kodeissa jännitetään ensi viikkoon, pääseekö jälkeläinen opettelemaan ammattia, jossa leipä ei lopu.

Valkotakkien maailmaan ovet avaa viisituntinen koe ja sen jälkeinen armoton pistepeli, jossa ynnätään yhteen ylioppilastutkinnon lähtöpisteitä, kokeen raakapisteitä ja skaalattuja pisteitä.

Tänä kesänä ensikertalaisten kiintiöt tuovat lisäkierrettä taktikointiin, kun harkittavana on, kannattaako ottaa vastaan ”harjoittelupaikka” vaikka matematiikan koulutusohjelmasta, jos sellaiseen on varalta hakenut.

Kevään mittaan on myös taitettu peistä – jälleen kerran – parhaasta tavasta valita korkeakouluopiskelijat, kun hakijoita on yli 150 000 ja paikkoja 50 000.

Valtiovalta haluaisi valintoihin vauhtia panemalla enemmän painoa ylioppilastutkinnolle. Korkeakoulut eivät hevin luovu omista pääsykokeistaan, vaikka niitä on tänä keväänä taivuteltu siihen erityisin porkkanarahoin.

Nurinkurista on, että Suomi tunnetaan maana, jossa oppilaita ei koulutien varrella pahemmin testata, mutta ennen korkeakoulua on kaksi massiivista ja tuhottomasti voimavaroja vievää ponnistusta: ylioppilastutkinto ja pääsykokeet.

Pääsykokeissa olisi järkeä, jos ne edes yrittäisivät mitata soveltuvuutta, mutta esimerkiksi juuri lääketieteessä luettavana ovat nykyään lukion biologian, fysiikan ja kemian kirjat. Kokeessa on runsaasti tehtäviä aineistoineen ja laskukaavoineen, joten nippelitiedon lisäksi se mittaa myös paineensietokykyä.

Mutta potilastyötä tai ihmisten kohtaamista ei kokeessa juuri sivuta. Tämän kevään koetehtävissä kirmasivat hevoset: piti selvittää, onko varsan isä huippuravuri, miten suomenhevonen hikoilee metsätöissä ja kuinka tallityttö Laura kutsuu hevosta. Toki myös ratsastajatytön kuukautiskierron siirto oli aiheena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat