Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt parantamaan tuottavuutta

Tutkimus- ja kehitystyöhön on Suomessa panostettu paljon viime vuosikymmeninä, ja vuosi­tuhannen vaihteessa kehuskelimme innovaatiojärjestelmällämme. Nyt on aika kysyä, missä ovat tulokset.

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

Kun ”yhteiskuntasopimusta” lähdettiin puuhaamaan, sen tarvetta perusteltiin Suomen talouden heikolla kilpailukyvyllä. Luupin alla olivat palkat ja jossain määrin välilliset työvoimakustannukset. Vähemmälle huomiolle jäi tuottavuus, joka on kustannuskilpailukyvyn tärkein osatekijä pitkällä aikavälillä. Tuottavuus-käsitteen merkityskin näytti usein olevan epäselvä. Se saatettiin sotkea esimerkiksi kannattavuuteen. Usein pyrkimykset parantaa tuottavuutta koetaan jonkinlaiseksi hiostukseksi.

Työn tuottavuudella tarkoitetaan tuotoksen määrää työpanosta kohden. Pääoman tuottavuus taas saadaan laskemalla tuotos käytettyä pääomapanosta kohti.

Talouskasvun lähteet ovat tehdyn työn määrä ja työn tuottavuus. Kun työpanoksen kasvulla on rajansa, tuotannon ja reaalitulojen nousu voi pitkällä aikavälillä perustua vain työn tuottavuuden paranemiseen.

Aalto-yliopiston professori Matti Pohjola valaisee tuottavuuden kasvun pitkän aikavälin merkitystä puhuttelevalla esimerkillä, jonka ymmärtäminen käy melkeinpä taloustieteen peruskurssista. Pohjolan mukaan elintaso nousi Suomessa 14-kertaiseksi vuosina 1900–2011. Asukasta kohti tehtyjen työtuntien määrä sen sijaan väheni samaan aikaan 10 prosenttia.

Elintason nousu oli siis työn tuottavuuden kasvun varassa. Tuottavuus parani peräti 15,5-kertaiseksi. Amerikkalaisen talousnobelistin Paul Krugmanin luonnehdinta osuukin naulan kantaan: ”Tuottavuus ei ole kaikki, mutta pitkällä aikavälillä se on melkein kaikki.”

Tuottavuuden merkitys ja mittaaminen on helppoa silloin, kun valmistetaan sementtiä tai kasvatetaan perunoita. Monien palveluiden kohdalla tilanne on paljon hankalampi. Miten mitata tuotosta ja tuottavuutta esimerkiksi opetustoimessa, lasten päivähoidossa tai poliisitoimessa – vaikka ymmärtäisimmekin, että käsitteet ovat relevantteja myös näissä tapauksissa?

Tuottavuuden kasvu on viime vuosina hidastunut selvästi sekä kehittyneissä että kehittyvissä talouksissa. Tämä on näkynyt lähes maailmanlaajuisesti heikkoina bruttokansantuotteen kasvulukuina. Se on ollut yllätys ja pettymys.

Suomessa tuottavuus suorastaan supistui vuonna 2012. Monissa kehittyneissä maissa – esimerkiksi Japanissa, Saksassa ja Suomessa – työvoiman määrä on kääntynyt tai kääntymässä laskuun, kun iäkkäiden osuus väestöstä kasvaa. Siksi tuotannon nopea kasvu on välttämättömyys eläkemenojen lisääntymisen rahoittamiseksi.

Kehittyneiden maiden taloudellinen yhteistyöjärjestö OECD on julkaissut äskettäin selvityksen, jossa etsitään syitä yllättävän heikkoon tuottavuuden kehitykseen. Yhdeksi syyksi on esitetty sitä, ettei moderni informaatioteknologia johda sittenkään yhtä vallankumoukselliseen tuottavuuden nousuun kuin sähkön ja auton keksiminen ja leviäminen.

Jo entuudestaan tuttuna syynä mainitaan se, että yhä suurempi osa tuotannosta koostuu palveluista. Tuottavuuden parantaminen on siksi vaikeampaa kuin tavarantuotantoon perustuvassa taloudessa. Systemaattisen väärinmittauksen mahdollisuus on tällöin olemassa.

Ennen vajaan vuosikymmenen takaista finanssikriisiä maailmankauppa kasvoi nopeammin kuin maailmantalous. Elettiin globalisaation kiihkeintä vaihetta. Tuotanto järjestyi arvoketjuiksi, joissa esimerkiksi auto kehitettiin yhdessä maassa ja koottiin toisessa – maailman eri puolilta tuoduista osista.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja Britannian ero EU:sta olisivat myrkkyä vapaakaupalle ja siten myös tuottavuudelle. Ne voisivat johtaa pahaan ketjureaktioon maailmantaloudessa.

Tuottavuuden parannus edellyttää investointeja. Ne ovat yritysten käsissä. Tutkimus- ja kehitystyöhön on Suomessa panostettu paljon viime vuosikymmeninä, ja vuosituhannen vaihteessa kehuskelimme innovaatiojärjestelmällämme. Nyt on aika kysyä, missä ovat tulokset.

Kansallisen strategiamme avainsanoja ovat digitalisaatio, cleantech ja biotalous. Kuinkahan näissä pärjätään, kun matematiikan ja monien luonnontieteiden harrastus on nuorten keskuudessa vähentynyt ja osaamisen taso laskenut häkellyttävästi?

Komean työuransa SAK:n puheenjohtajana päättänyt Lauri Lyly korosti jäähyväispuheessaan voimakkaasti tuottavuuden parantamisen tärkeyttä Suomen taloudessa. Se oli paras talouspoliittinen puheenvuoro pitkiin aikoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat