Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisia uhataan aseella aiempaa useammin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että poliisin kuolemaan päättynyt operaatio käynnistää keskustelun laittomista aseista.

”Aselainsäädäntöä ja aseiden lupakäytäntöjä tiukennettiin muun muassa kahden kouluampumistapauksen jälkeen vuosina 2007 ja 2008. Silti poliisi arvioi, että laittomia aseita on kansalaisilla kymmeniätuhansia kappaleita.”

”Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi IS:lle, että aseiden alkuperää on hankala selvittää. Jotkut vanhimmista aseista ovat perua vanhemmilta tai sukulaisilta, jotka ovat tuoneet niitä sodista kotiin. Lisäksi toimintakyvyttömiksi tehtyjä deaktivoituja aseita on alettu reaktivoida, eli niistä on tehty jälleen toimivia. Aseita ja aseiden osia myös salakuljetetaan maahan.”

”Poliisin kuolema ampumavälikohtauksessa on Suomessa harvinaista – onneksi. Silti yksikin kuollut poliisi on liikaa.”

”Poliisiylijohtajan mukaan poliisia uhataan väkivallalla entistä herkemmin, ja poliisi myös törmää aseistautuneisiin henkilöihin virkatehtävissään lähes joka päivä. Vaikka rikosten määrä on vähentynyt Suomessa viime vuosina, selvänä trendinä voi pitää niiden väkivaltaistumista. Aseeseen tartutaan entistä herkemmin, vaikka vastassa olisi poliisi.”

”Viranomaisten ja poliitikkojen onkin syytä käydä läpi aselainsäädäntöä ja poliisin toimintaohjeita.”

Keskisuomalaisen mukaan käräjillä ei pitäisi joutua pelkäämään alueellisia eroja.

”Hallintotieteiden maisteri Mika Sutisen rikos- ja prosessioikeuden alan väitöskirjatyön tulos pakottaa pohtimaan kansalaisten oikeusturvaa. Oikeudellinen päätöksenteko ei suinkaan näytä tasapuoliselta. Ihmiset tulevat ehkä kohdelluiksi oikeudessa eri tavoin.”

”Väitöskirjassa tutkittiin rattijuopumusrikosten käsittelyä maan eri käräjäoikeuksissa. Keskisuomalaisittain kiinnostavaa on, että tutkimuksen mukaan Keski-Suomen käräjäoikeus antoi selvästi maan keskiarvoa kovempia rangaistuksia rattijuopumuksesta. Jopa ensikertalaisille tuomittiin ehdotonta vankeutta. Helsingin käräjäoikeudessa tuomittiin pääsääntöisesti ehdollista vankeutta oheissakon lisäksi. Näin tapahtui jopa rattijuopumuksen uusijoille.”

”Voiko todella olla niin, että Keski-Suomessa ihmisiä kohdeltaisiin tuomioistuinlaitoksessa kovemmin kuin muualla Suomessa? Tämä on vakava uhka yksilöiden perusoikeuksille. Jokaisen ihmisen pitäisi voida uskoa, että oikeuslaitos käsittelee asioita tasapuolisesti. Voiko oikeudenkäytön kulttuuri siis muodostua erilaiseksi eri puolilla maata?”

”Ilmeisesti osittain voi, sillä väitöskirja raportoi myös syyttäjien osalta Keski-Suomesta samanlaista suuntausta.”

”Syyttäjien ja käräjäoikeuden on syytä vakavasti pohtia asiaa ja vastata julkisesti kansalaisille, miten väitöskirjan nostamiin ongelmiin puututaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat