Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnantajaleirin rivit rakoilevat

Metsäteollisuuden lähdön jälkeen EK:sta tulee neuvotteluorganisaation sijaan entistä enemmän yhteiskunnallinen edunvalvoja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Anni Reenpää / Lehtikuva
UPM:n toimitusjohtaja, Metsäteollisuuden puheenjohtaja Jussi Pesonen kertoi tiistaina liiton aikeista erota Elinkeinoelämän Keskusliitosta.
UPM:n toimitusjohtaja, Metsäteollisuuden puheenjohtaja Jussi Pesonen kertoi tiistaina liiton aikeista erota Elinkeinoelämän Keskusliitosta. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Työnantajaliitto Metsäteollisuuden ilmoitus lähteä Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta yllätti monet. Oireet kuitenkin olivat nähtävissä: Metsäteollisuus äänesti vastaan, kun EK:n hallitus päätti, että kilpailukykysopimuksen liittosovelluksista aletaan neuvotella.

Silti Metsäteollisuus neuvotteli omille sopimusaloilleen kilpailukykysopimuksen mukaiset työehtosopimukset. Vaatimus Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n mukanaolosta ei lopulta pitänyt. Ilman Metsäteollisuuden mukaantuloa kilpailukykysopimus olisi jäänyt syntymättä.

Ajankohta varmasti pääsi yllättämään. Yli vuoden mittaisten, riitaisten työmarkkinaneuvottelujen jälkeen piti edessä olla suvantovaihe: ensi vuodeksi on sovittu nollakorotukset, ja Suomeen valmistellaan Ruotsin mallin mukaisia palkkaneuvotteluja. Ruotsissa vientiteollisuus määrittää palkankorotuksille katon.

Kaiken oli siis määrä olla menossa Metsäteollisuuden kannalta hyvään suuntaan. Ilmeisesti työnantajaliiton mielestä suunta oli oikea mutta vauhti ei. Paikallinen sopiminenkin jäi Metsäteollisuuden mielestä kesken.

Metsäteollisuus luetaan työnantajaleirin ”haukkoihin”: kovan linjan ajajiin. Liitto on mielestään joutunut nielemään liian monta vesitettyä kompromissia. EK:n hallituksessa on käyty toisinaan kovaakin keskustelua, mutta ulospäin on esitetty yhtenäistä.

EK:n yhtenäinen edunvalvonta on muutenkin ollut haasteellista. Keskusjärjestöön kuuluvat esimerkiksi sekä energian tuottajat että kuluttajat. Myös teollisuudella ja palvelualoilla on vastakkaisia intressejä.

Todennäköisesti Metsäteollisuudessa on myös oltu tyytymättömiä alan painoarvoon EK:n sisällä. Käytännössä Teknologiateollisuus on ollut se, jonka sana painaa. EK:n hallituksen nykyinen puheenjohtaja Matti Alahuhta on Koneen entinen toimitusjohtaja. Ennen Konetta hän kuului Nokian johtoryhmään.

EK:n hallituksen mielenmuutos suhtautumisessa maan hallituksen niin sanottuihin pakkolakeihin oli lähtöisin Teknologiateollisuudesta.

Ironista on, että EK:n päätös luopua keskitetyistä tuloratkaisuista saattoi helpottaa Metsäteollisuuden irtautumista keskusliitosta. Vastedes palkkaneuvottelut on määrä käydä liittotasolla.

Metsäteollisuuden itsetuntoa on varmaankin kohottanut se, että muutaman vaikean vuoden jälkeen ala on palannut Suomen suurimmaksi vientialaksi, kun teknologiateollisuuden merkitys työllistäjänä Suomessa on supistunut. Viime vuonna Suomen kuudesta merkittävimmästä vientituotteesta kolme oli metsäteollisuuden tuotteita: paperi ja kartonki olivat ensimmäisenä, selluloosa neljäntenä ja sahatavara kuudentena. Äänekoskelle nouseva biotuotetehdas on metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa. Lisäksi monella sellu- ja paperitehtaalla on tehty uusia investointeja.

Mitä seuraa, kun Metsäteollisuus lähtee EK:sta? EK:n merkitys todennäköisesti kutistuu tai ainakin muuttuu. EK:sta tulee neuvotteluorganisaation sijaan entistä enemmän yhteiskunnallinen edunvalvoja, joka yrittää vaikuttaa maan hallitukseen ja eduskuntaan. Myös edunvalvonta EU:n päämajassa Brysselissä korostuu.

Tiistaisessa tiedotteessaan Alahuhta uskoi, että EK jatkaa muuten ennallaan. Hän ei ole kuullut irtautumishaluja muista liitoista. Nykyistä kovemman linjan työnantajapolitiikkaa on kyllä kaivattu muuallakin EK:ssa, muun muassa pankkisektorilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat