Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistajapolitiikka kaipaa tarkempia rajauksia

Valtiontalouden tarkastusvirasto ja liikenneministeri Anne Berner päätyivät samoista tapahtumista ihan erilaisiin tulkintoihin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n tiistaina julkistama raportti liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) tekemisistä Finavia-sotkussa on kovaa tekstiä.

VTV selvitteli tapausta, jossa Finavia osti vuosina 2009–2010 johdannaisia, jotka lopulta tuottivat kymmenien miljoonien eurojen tappiot. Pienessä piirissä tehdyt ostokset paljastuivat yhtiön johdolle vasta, kun ne alkoivat tuottaa suuria tappioita. Sen jälkeen pohdittiin, haetaanko vahingonkorvauksia ja keneltä.

Pohdinnan kulminaatiopiste oli vuosi 2015. Ministeri Bernerin mukaan hänen oli vuoden lopulla pakko puuttua yhtiön hallituksen tekemisiin, koska se oli tehnyt hänen mielestään kaksi ristiriitaista päätöstä: ensiksi maaliskuussa se päätti olla nostamatta kanteita ja syyskuussa sitten nosti. Bernerin mukaan hän patisti hallituksen miettimään asiaa uudelleen. Lopputulos oli kanteista luopuminen.

Finavian sisäisiin asiakirjoihin ja asiasta käytyyn viestintään perehtynyt VTV ei tue Bernerin tulkintaa. Finavia oli VTV:n mukaan johdonmukainen. Oletettavasti näkemysten ero syntyy siitä, tulkitaanko maaliskuun päätöstä siten, että kanteita ei nosteta lainkaan, vai siten, että kanteita ei nosteta ainakaan vielä.

Liikenneministeriön tiedotteessa tiistaina Berner pysyi kannassaan: päätöksiä oli kaksi, eikä VTV huomioinut tämän seikan merkitystä. VTV:n ylijohtaja Marko Männikön viesti tiedotustilaisuudessa oli, että asia kyllä huomioitiin. Hänen mukaansa Bernerin mainitsemia ristiriitaisia linjauksia ei vuoden sisällä ollut. VTV tiivistää, että Finavian toimenpiteet olivat asianmukaisia ja ministeriön osittain epäasianmukaisia.

Tarkastusviraston mukaan ministeriö oli aloitteellinen ja nimenomaan kielsi Finavian hallitusta nostamasta kanteita. ”Ministeriö ei edellyttänyt kanteista luopumista”, Bernerin tiedotteessa kerrotaan.

VTV:n ja Bernerin ristiriitaiset tulkinnat tapahtumista korostavat, että omistajuuspolitiikka todella tarvitsee täsmennystä sen suhteen, miten valtio-omistaja voi puuttua yhtiöittensä toimivan johdon tekemisiin. Ministerit vaihtuvat, mutta linjan tulisi pitää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat