Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksikään poliitikko ei enää haasta presidenttiä

Suomi ja Ruotsi eivät ole kaksosia. Kultarannan keskustelu paljasti puolustusyhteistyön kipukohdat.

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Suomen asemasta on monta muotoilua, muun muassa tämä: ”Suomen asema on kerta kaikkiaan sellainen, ettei sille suoda puolueettoman katselijan osaa silloin, kun suurten ristiriitojen myrskyt järkyttävät Euroopan mannerta.”

Sitaatti ei ole lähtöisin tuoreista Kultaranta-keskusteluista vaan eversti ja sotahistorioitsija J. O. Hannulan vuonna 1944 kirjoittamasta talvisotaa käsittelevästä kirjasta Neuvostoliitto hyökkää Pohjolaan.

Ajat ovat toiset, mutta johtopäätökset ovat nykyään samansuuntaiset.

Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä Suomeen iskostui usko erillisyyteen sodassa, rauhassa ja uusissa konflikteissa.

Ajatusta erillisyydestä kumotaan nyt Suomen tuoreessa Nato-selvityksessä, ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa, puolustusliitto Naton arvioissa ja varmasti myös Venäjän tulkinnoissa.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tärkein voimanlähde on tieto, etteivät ne voisi jäädä sivullisiksi konfliktissa Itämerellä. Maat tarvitsevat toisiaan.

Siitä huolimatta tapaaminen presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa johti myös kiistoihin.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen kansanedustaja ja entinen puolustusministeri Karin Enström ihmetteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kutsumista Kultarantaan heinäkuun alussa ja sanoi, ettei Ruotsi toimisi niin.

Niinistö vastasi kuvailemalla ruotsalaispoliitikkoja ajastaan jälkeen jääneiksi. Ruotsin demareita edustava puolustusministeri Peter Hultqvist sanoutui tiistaina irti Enströmin näkemyksestä.

Naapurin kutsuminen ajastaan jälkeen jääneeksi on kuitenkin vahva kommentti, varsinkin kun Enströmin kanta Putinin vierailuun edustaa Ruotsin pitkää linjaa, joka erosi Suomen linjasta jo ennen Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Keskinäinen arvostelu oli kuitenkin tervehdyttävää. Suomessa yksikään poliitikko ei enää haasta presidenttiä julkisesti. Johtajien arvostelu on yleistä demokratioissa, kuten Ruotsissa.

Lisäksi tuli selväksi, että Ruotsilla ja Suomella on turvallisuuspolitiikassa eri kipukohdat: Suomelle edelleen Venäjä ja Ruotsille liittoutuminen.

Täällä uutta turvallisuuspoliittista selontekoa on arvosteltu joissakin kommenteissa käytännössä siitä, että se kertoo Venäjästä liian selkeästi.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vuorostaan kiisti Kultarannassa liittoutumisen vähintään kolmesti. Se on Ruotsin demareita hajottava aihe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat