Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijat altistuvat ihmiskaupalle

Ihmiskaupan uhrien tunnistamiseen ja heidän oikeuksiensa toteutumiseen on kiinnitettävä lisää huomiota.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Välimeren kautta Eurooppaan on saapunut tänä vuonna yli 200 000 toivottomista elinoloista ja konfliktialueilta paennutta ihmistä. Lähes 2 900 ihmistä on hukkunut tai kadonnut matkalla.

Nämä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) luvut eivät kerro kaikkea. Jokaisella Eurooppaan pyrkineellä on ollut syy antautua hengenvaaraan. Usein motiivina on mahdollisuus elää ihmisarvoista elämää. Tämä tarve ruokkii ihmissalakuljetusta ja ihmiskauppaa.

Ihmiskaupassa uhri saatetaan muista riippuvaiseen ja avuttomaan tilaan, jossa häntä on mahdollista käyttää hyväksi. Jotkut joutuvat seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi, toiset joutuvat töihin ala-arvoisissa oloissa. Joitain käytetään rikolliseen toimintaan, jotkut pannaan kerjäläisiksi. Elinkauppaakin harjoitetaan.

Humanitaariset kriisit ja ihmiskauppa ovat monin tavoin kytkeytyneet toisiinsa. Kriisitilanteessa heikentyvät lakien valvonta, oikeusmenettelyt ja valtion kyky suojella haavoittuvassa asemassa olevia ylipäänsä. Taloudellinen epätoivo saa ihmiset turvautumaan selviytymiskeinoihin, jotka lisäävät hyväksikäytön ja ihmiskaupan riskiä.

Pakolaisleirit ovat otollista maaperää ihmiskauppiaille. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat naiset ja lapset.

Monilla on varaa lähettää vain yksi perheenjäsen turvaan esimerkiksi Eurooppaan. Usein valinta kohdistuu johonkin perheen alaikäisistä lapsista. Heidät lähetetään hengenvaaralliselle matkalle ilman vanhempiaan. Lisäksi monien perheiden tyttäret saatetaan haluta avioliiton ”suojaan” mahdollisimman varhain. Silloin pakkoavioliittojen riski – nekin voivat olla yksi ihmiskaupan muoto – kasvaa.

Europolin mukaan ainakin 10 000 turvapaikkaa hakevaa lasta on kadonnut Eurooppaan tultuaan. Olisi hyvin tärkeää turvata ilman vanhempiaan matkustavien lasten suojelu ja mahdollisuus oman perheen tarjoamaan hoivaan.

IOM:n viime talvena toteuttamassa kyselyssä yli seitsemän prosenttia vastaajista oli jollain tavalla joutunut ihmiskaupan tai hyväksikäytön uhriksi. Jotkut oli pakotettu tekemään töitä vastoin tahtoaan, hyvin vähäisellä palkalla tai jopa palkatta. Joissain tapauksissa ihmisiä oli lähestytty tarjoamalla järjestettyä avioliittoa tai käteistä rahaa korvaukseksi veren tai elinten luovutuksesta. Riskiryhmiä ovat erityisesti nuoret, naimattomat ja yksin matkustavat.

Tiedon puute vaikeuttaa ihmiskaupan tunnistamista kriisitilanteissa. Ihmiskauppaa voi olla vaikea erottaa muista hyväksikäytön muodoista, kuten työsyrjinnästä, muusta työperäisestä riistosta, naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sieppauksista. Monelta valtiolta saattaa puuttua ihmiskaupan kriminalisoiva lainsäädäntö, eikä kaikissa maissa noudateta vallitsevaa lainsäädäntöä. Kriisialueilla viranomaisten vähäisiä resursseja ei välttämättä käytetä ihmiskaupparikosten tunnistamiseen tai tutkimiseen.

Myös Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on hyvin todennäköisesti matkan varrella ihmiskaupalle altistuneita. Viranomaiset saattavat tunnistaa ihmiskaupan merkit turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmän avulla, mutta myös vapaaehtoisena maahanmuuttajien parissa työskentelevät voivat havaita merkkejä seksuaalisen tai työperäisen hyväksikäytön aiheuttamista fyysisistä ja psyykkisistä traumoista, henkilön hyvinvoinnin ja terveyden kannalta haitallisesta alisteisesta riippuvuussuhteesta ja ulkopuolisesta kontrollista, joka estää henkilöä lähtemästä häntä vahingoittavasta tilanteesta.

Ihmiskaupan uhrin voi olla vaikea luottaa viranomaisten apuun tai kertoa kokemastaan. Luottamuksen rakentaminen ja hyväksyvä asenne ovat tärkeimpiä tunnistamisen apuvälineitä.

Ihmiskaupan vastaisen työn tulisi olla olennainen osa humanitaarista apua. Tämä parantaa mahdollisuuksia puuttua ilmiöön Suomessakin.

Ihmiskaupan vastaisten toimien tulee olla ennakoivia, ennaltaehkäiseviä ja uhreja suojelevia. Haavoittuvassa asemassa olevien alttiutta ihmiskaupalle voidaan vähentää varmistamalla, että perustarpeet – kuten mahdollisuus elinkeinoon, terveydenhoitoon ja lasten koulunkäyntiin – toteutuvat. Jo ihmiskaupan uhriksi joutuneille on tarjottava turvaa ja apua riippumatta heidän kansallisuudestaan tai maahanmuuttostatuksestaan.

Jaana Sipilä ja Tuija von der Pütten

Kirjoittajat ovat asiantuntijoita Kansainvälisessä siirtolaisuusjärjestössä (IOM).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat