Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan aukiolo voi vapauttaa juhlapyhien vieton henkisistä paineista ja pakoista

Juhlapäivinä saa halutessaan elää kuin ihan normaaleina vapaapäivinä.

Pääkirjoitus
 
Minttu Mikkonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Lauantai-liitteen toimitussihteeri.

Moni ruokakauppa on tänä vuonna ensi kertaa auki läpi juhannuksen. Enää ei siis tarvitse aloittaa juhannusta perinteiseen tapaan: jonottamalla ja tungeksimalla stressaantuneena marketissa ja lastaamalla ostoskärryä täyteen siltä varalta, että nääntyminen uhkaisi yhden tai kahden kaupattoman päivän aikana.

Kauppojen vapaa aukiolo muuttaa ostoskäyttäytymistä, mutta vielä merkittävämpi seuraus saattaa lopulta olla juhlapyhien henkinen vapautuminen.

Kriisipuhelimissa, turvakodeissa, kirkossa ja poliisissa tiedetään, miten vaikeita juhlapyhät ja loma-ajat ovat monille. Niihin liittyy yksinäisyyttä, epärealistisia odotuksia perheidyllistä, karvaita pettymyksiä sekä pahimmillaan pelkoa ja väkivaltaa.

Pettymysten taustalla ovat sitkeät uskomukset ja vahvat mielikuvat siitä, mitä juhlapyhinä kuuluu tehdä – tai että ylipäätään joka kerta pitäisi tehdä jotain ikimuistoista ja mahtavaa.

Hidas henkinen vapautuminen juhlapyhienviettopakosta alkoi 14 vuotta sitten, kun eduskunta poisti laista huvikiellon. Ei ollut enää pakko pysyä neljän seinän sisällä, vaan saattoi mennä pääsiäisenä elokuviin ja jouluna ravintolaan.

Kauppojen aukiolon vapauttaminen on iso loikka kohti pyhien lopullista normalisoitumista. Se viestittää, että juhlapäivinä saa halutessaan elää kuin ihan normaaleina vapaapäivinä.

Kuulostaa itsestään selvältä, mutta siitä huolimatta moni näyttää edelleen musertuvan juhlapyhäpaineiden alle, koska joutuu tekemään asioita vastoin omaa tahtoaan tai ei voi kokea, mitä kuvittelee kaikkien muiden kokevan.

Juhannuksena voi hyvin jäädä kaupunkiin ja viettää pitkää, stressitöntä kesäviikonloppua. Tarvittaessa voi käydä kaupassakin, jos sattuu vaikka tulemaan yllätysvieraita tai kahvimaito loppuu.

Tietysti jokainen saa edelleen viettää juhlapyhiä kuten tähänkin asti, eikä kenenkään ole pakko käydä kaupassa tai luopua perinteistä, jos ei halua.

Luopumisen tunteita voi tosin kokea osa niistä kaupan työntekijöistä, jotka viettävät ensimmäistä juhannustaan työvuorossa. Töissä ahkeroivat totuttuun tapaan monen muunkin alan ammattilaiset lääkäreistä bussinkuljettajiin ja uutistoimittajiin.

Onneksi pyhinä tehdystä työstä maksetaan edelleen korvaus. Sen voi käyttää esimerkiksi käyttää johonkin mukavaan seuraavana vapaana viikonloppuna, ilman paineita ja pakkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat