Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron häviää joka tapauksessa

Jos Brexit voittaa, Cameronilla on vain muutama päivä aikaa pääministerinä. Jos se häviää, hänellä on vain muutama päivä enemmän.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Kävipä tänään Britanniassa järjestettävässä EU-kansanäänestyksessä miten tahansa, lopputuloksen julkistamisen jälkeen kaikki ovat hävinneet. Pääministeri David Cameronin uhkapeli päättyy joka tapauksessa tappioon. Toinen vaihtoehto vie tyrmäykseen, toinen tappioon pisteillä.

Äänestyksen lähestyessä monelta tuntuu jo unohtuneen, miksi se järjestettiin. Cameron piti itsenäisyyspuolue Ukipin nousua uhkana. Ukip viekoitteli äänestäjiä poliittisen kartan oikealta  laidalta kannattajikseen lietsomalla EU-vastaisuutta. Cameronin omakin puolue alkoi rakoilla. Piti turvata oma selusta ja oma poliittinen tulevaisuus.

Cameron lupasi kansanäänestyksen. Hän sitoutui vuoden 2013 vaalien alla siihen, että jos konservatiivit voittavat, hallitus neuvottelee EU-jäsenyyden ehdot uusiksi. Sen jälkeen kansa saisi äänestää, pysyykö maa unionissa vai ei. Konservatiivit voittivat vaalit, ja Cameron oli kiinni lupauksessaan. Muu Eurooppa ei ollut.

Cameron kävi EU-maiden kanssa sitkeästi neuvotteluja Britannian erityisehdoista. Hän sai aikaan muutamia lisäyksiä ja erityisehtoja, mutta muutokset olivat lopulta aika vähäisiä. Cameron joutui näyttämään korttinsa, eikä käsi ollut kummoinen. Nyt sillä mennään kansanäänestykseen.

Jos Britannia lähtee unionista, edessä on useamman vuoden vääntö siitä, miten maa järjestää taloudellisen, poliittisen ja turvallisuuspoliittisen yhteistyönsä EU:n kanssa. Tuskinpa voittajat haluavat tähän työhön Cameronia – miestä, joka ei siihen halunnut joutua ja johon ei siksi voisi nyt luottaa. Eroa kannattavan Brexit-leirin voittaessa Cameronilla ei olisi monta päivää jäljellä pääministerinä.

Uudet neuvottelutavoitteet pitäisi kuljettaa nopeasti parlamentin kautta, mutta EU-jäsenyyden kannattajilla on siellä laaja enemmistö. Parlamentilla on suvereeni valta siihenkin, mitä se äänestystuloksen kanssa tekee – tämä tuntuu unohtuneen tyystin.

Todennäköisesti edessä olisivat uudet vaalit, joihin Ukip menisi lippu liehuen. Kaupan päälle Skotlannissa itsenäisyyden kannattajat voisivat saada äänestyksestä työnnön, joka lopulta vie Skotlannin irti Englannista.

Mikäli Britannia jää unioniin – kuten tuoreimmista mielipidetiedusteluista voisi päätellä –, sekään ei ole voitto Cameronille. Konservatiivipuolueen yhtenäisyyden tavoittelu johtaisi siihen, että puolue ja hallitus ovat hajalla ja maa kahtia haljennut. Eroa halunnut Brexit-leiri olisi pettynyt ja keräisi voimia kostaakseen seuraavissa parlamenttivaaleissa. Ukipin oikeistolle edellisissä vaaleissa suuntaama seireenilaulu muuttuisi tulevien vaalien alla korviahuumaavaksi konsertiksi. Cameron olisi puolueelleen rasitus, ja hänestä pitäisi ehkä päästä eroon.

Kampanjat eivät ole edistäneet kovin paljon aitoa poliittista keskusteluakaan. Olisi voinut kuvitella, että tulossa oleva iso valinta olisi saanut britit pohtimaan maansa EU-politiikkaa, sen kehittämistä, EU:n tulevaisuutta ja Britannian asemaa Euroopassa. Sellaistakin oli tarjolla, mutta se jäi Brexit-leirin ja brittiläisten iltapäivälehtien täys- tai puolivalheellisten ajatusten jalkoihin. Unioniin jäämisen kannattajat joutuivat kuluttamaan paljon energiaa Brexit-väen levittämien väitteiden kumoamiseen.

Cameronin peli on sikäli hassu, että vaikka hän joka tapauksessa lokaa itsensä, voittamalla äänestyksen hän voi pelastaa EU:n. Jos jäsenyyden jatkamista kannattavat voittavat, jäsenmaiden sisäiset EU-vastaiset paineet ja omat eroa kaipaavat leirit saavat takaiskun. Jos ero ei onnistu edes Britanniassa, se ei onnistu muuallakaan. Unioni saa tästä äänestyksestä myös aiheellisen varoituksen ja painetta uudistua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat