Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluejohtajien vaihdokset eivät näkyneet mittauksessa

Vihreiden kannatus kasvoi, kokoomuksen pieneni.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
HS
Petteri Orpo, Anna-Maja Henriksson ja Li Andersson.
Petteri Orpo, Anna-Maja Henriksson ja Li Andersson. Kuva: HS

Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämässä kesäkuisessa puoluekannatuskyselyssä suurimmat muutokset toukokuuhun verrattuna olivat kokoomuksen kannatuksen pudotus ja vihreiden suosion kasvu uudelle tasolle.

Vihreät näyttäisivät saaneen lisää kannattajia sekä kokoomuksen että vasemmistoliiton äänestäjistä.

Kysely tehtiin toukokuun puolivälin ja kesäkuun puolivälin välisenä aikana. Puoluekokousten sumaviikonloppu 10.–12. kesäkuuta ei siis vielä ehtinyt näkyä tuloksissa kunnolla.

Puoluekokouksissa kokoomuksen puheenjohtaja vaihtui Alexander Stubbista Petteri Orpoon, ja vasemmistoliiton puheenjohtajaksi valittiin Li Andersson paikastaan luopuneen Paavo Arhinmäen tilalle.

Ensi syksy ja talvi näyttävät, kykeneekö kokoomus Orpon johdolla pitämään vihreät takanaan Helsingissä. Kuntavaalit pidetään ensi keväänä, ja vihreät havittelevat kokoomukselta suurimman puolueen – ja pormestarin – paikkaa.

Ainakin aiemmin puoluekannatuskyselyissä näkyi vihreiden kohdalla gallupharha. Kyselyissä saatu suosio ei toistunut vaaleissa.

Puolueiden voimasuhteet eduskunnassa muuttuivat eilen keskiviikkona ihan ilman vaalejakin. Perussuomalaisten kansanedustaja, Yleisradion entinen toimittaja Maria Tolppanen kertoi loikkaavansa demarien eduskuntaryhmään.

Loikan jälkeen perussuomalaisilla ja kokoomuksella on kummallakin 37 edustajaa. Sdp:llä on vaihdoksen jälkeen 35 edustajaa.

Tolppanen nousi eduskuntaan vuoden 2011 ”jytkyssä”. Aiemmin hän oli demari.

Tolppasen siirto symboloi hyvin tämän vaalikauden yleistä ilmiötä: kun perussuomalaiset nousi hallitukseen ja Sdp jäi oppositioon, paluumuuttajien virta perussuomalaisista takaisin demareihin alkoi. Melkein puolet perussuomalaisten eduskuntavaaleissa saamasta kannatuksesta on kadonnut runsaassa vuodessa.

Hallituskauden edetessä ilmiölle saattaa tulla jatkoa, jos perussuomalaisten edustajat alkavat pelätä putoamista vuoden 2019 vaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat