Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kestääkö rakkaus vain, jos tarpeeksi tahtoo?

Rakkaus tuntuu nykyisessä hektisessä elämänrytmissä joutuvan usein taipumaan työkiireiden edessä. Juhlapyhinä parisuhteen puute tuntuu kipeimmin.

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Perheessäni on juhannuksena tärkeä ja aika harvinainenkin juhlapäivä. Toisena juhannuspäivänä vanhempani viettävät kultahäitään: avioliittoa on takana siis jo 50 vuotta. Se on mielestäni uskomattoman hienoa, varsinkin kun vanhempani ovat edelleen puheväleissä eikä toista oikein osaa ajatella ilman toista.

Vanhempani menivät naimisiin silloin, kun avioliitot ajateltiin jo lähtökohtaisesti kestämään kunnes kuolema puolisot erottaisi.

Kun äidiltäni ja isältäni kysyy pitkän liiton reseptiä, he eivät mieti vastausta kauaa: ”Kun on ollut luottamusta, ja on aina yritetty kulkea samaan suuntaan.” Miten hienosti sanottu! Ja toisaalta: miten paljon tahtoa samaan suuntaan kulkeminen vaatii silloinkin, kun on toisen kanssa eri mieltä.

Tässä juhannusnumerossa näyttelijäpari Reidar Palmgren ja Satu Silvo pohtivat yhteiseloaan. Palmgren pitää Silvoa omana peilinään, koska hän tuntee miehensä parhaiten. ”Ja sen takia otan erittäin vakavasti sen, mitä hän sanoo. Se on luottamuskysymys”, Palmgren kertoo (sivut C 14–17).

Parisuhteesta keskusteleminen sopii keskikesään erinomaisesti. Juhannushan on rakkauden juhla. Aiemmin se oli myös suosittu ajankohta häille. Nykyään taas moni aloittaa silloin kesäloman, ja sitten suhteelle on taas aikaa.

Rakkaus kun tuntuu nykyisessä hektisessä elämänrytmissä joutuvan niin usein taipumaan työkiireiden edessä. Toisaalta taas juhlapyhinä, jolloin kokoonnutaan yhteen, parisuhteen puute tuntuu kipeimmin.

Parisuhteen vaarantajana pidetään usein monien unelmien täyttymystä, vauvaa.

Ajatus on toisaalta nurinkurinen, vaikka vauva onkin aikasyöppö ja yövalvomiset ja vastuun jakaminen on syytä ottaa vakavasti. On kuitenkin myönnettävä, että ainakin minua hämmensi viime viikolla Helsingin Sanomissa julkaistu haastattelu pariskunnasta, joka teki ennen vauvan syntymää määräaikaisen erosopimuksen (HS 16.6.). Keravalaiset Karoliina ja Lassi Veikkonen päätyivät lyömään kättä päälle, että vauvavuotena ei ainakaan erota, vaikka olisi vaikeaa.

Ajatuksena heidän tekemänsä sopimus tuntui aluksi tarpeettomalta, mutta lopulta ymmärsin nuoren pariskunnan toimineen äärimmäisen fiksusti.

He ajattelivat realistisesti, että uuden perheenjäsenen tulo niin sanotusti muuttaa sopimustilannetta. Hehän olivat sitoutuneet siihen saakka suhteeseen, jossa oli vain kaksi ihmistä. Vauva muutti dynamiikan.

Omista häistäni tulee tänä kesänä kuluneeksi neljätoista vuotta, ja määräaikaista erosopimusta olisi toisinaan ihan varmasti tarvittu. Ehkä silloin niistä väistämättömistä vastamäistä olisi selvitty jotenkin helpommalla, kun olisi luvattu sinnitellä ilman eroaikeita.

En enää ihmettele, miksi lähes aina vihkijä sisällyttää hääparille pidettyyn puheeseen tahtomisen vahvan merkityksen, rakkauden ohella. Alttarille tai maistraattiin kävellään useimmiten rakastuneina. Sen jälkeen lukuisat, aidoissa olosuhteissa tehdyt tosielämän kokeet ovat osoittaneet, ettei rakkaus valitettavasti aina riitä.

Joskus pitää todellakin tahtoa tosi lujasti. Jos tavoitteeksi on sovittu aina virstanpylväs kerrallaan yhdessä pysyminen, on tahtomisellakin silloin vahvempi mandaatti.

Tahtomisen halusta kertoo mielestäni sekin, että parisuhteisiin liittyvät jutut ja kolumnit ovat monesti myös Helsingin Sanomien luetuimpia artikkeleita erityisesti digitaalisissa kanavissa.

Kaikkein eniten luetaan ratkaisukeskeisiä parisuhdejuttuja, joissa annetaan asiapitoisia keinoja rakkauden ryppyjen oikomiseen. Huolella tehdyt realistiset jutut ovat hyvää vertaistukea: miten joku muu selvitti ongelmat tai rakensi uuden, ihan hyvän elämän. Suosittuja ovat myös jutut, joissa puhutaan siitä ikävästä, kun parisuhdetta ei ole.

Olotila, jossa joko on täydellisen tyytyväinen yhdessäoloon tai nauttii yksinäisyydestä hankalan parisuhteen sijaan, tuntuu olevan mahdoton saavuttaa muutoin kuin hetkittäisesti. Yhä useampi hakee onneksi tukea esimerkiksi parisuhdeterapiasta.

Jos siis jaksaa vaikeinakin hetkinä tahtoa, luottaa ja kulkea toisen kanssa samaan suuntaan, se on merkki siitä, ettei rakkaus ole kadonnut mihinkään.

Siellä se on, kaiken takana. Onnellista juhannusta kaikille!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat