Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksyn uusiin kriiseihin voi varautua lepäämällä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jim Young / Reuters
Kurpitsat ovat saaneet Yhdysvaltain presidentin paikasta kamppailevien Hillary Clintonin ja Donald Trumpin kasvot.
Kurpitsat ovat saaneet Yhdysvaltain presidentin paikasta kamppailevien Hillary Clintonin ja Donald Trumpin kasvot. Kuva: Jim Young / Reuters

Suuri osa Suomesta siirtyy juhannuksesta vapaalle. Lomakaudella onkin tärkeä merkitys jaksamiselle.

Kesäloma tulee suureen tarpeeseen niille, joille se kesällä suodaan, sillä viime ajat ovat olleet monella tavalla raskaita Suomessa ja muualla Euroopassa.

Talous laahaa edelleen taantuman tunnelmissa. Työmarkkinoilla asetelmat olivat pitkään lukkiutuneena. Eurooppaa koki ennennäkemättömän pakolaiskriisin ja nationalistinen äärioikeisto keräsi voimia eri puolilla Eurooppaa. Venäjä jatkoi sotavoiman käyttöä sekä Ukrainassa että Syyriassa. Päällimmäiseksi Euroopassa nousi vielä Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä juhannusaattona.

Ihmiskunnan kyky keskittyä pitkiin prosesseihin eikä vain yksittäisiin dramaattisiin tapahtumiin tuskin parantuu vain lomanvietolla, mutta silläkin voi olla merkitystä. Lomalla voi vaikka lukea pari hyödyllistä kirjaa dekkareiden lisäksi.

Osa ottaa lomaa myös uutisista, ja se on ymmärrettävää. Viimeinen asia, jota lomalle lähtijä haluaisi miettiä sulloessaan tavaroita auton takakonttiin, on loman jälkeen eteen vierivät uudet ja vanhat ongelmat ja isot uutistapahtumat. Niillä ei suinkaan pidä pilata kesänsä, vaan teemat voi käydä läpi ja sitten asettaa ne syrjään odottamaan aikaansa. Käynee myös niin, että osa ongelmista ratkeaa ja toisia taas ei pysty edes ennakoimaan.

Jos viettää kesänsä tiedotusvälineitä seuraten, yksi varma uutisteema on Yhdysvaltain presidentinvaalikampanja. Kampanjointi on kestänyt jo kahden jääkiekkokauden verran, mutta jäljellä on vielä yli neljä kuukautta peliaikaa ennen marraskuun alun vaalipäivää. Mukaan ehtii toki myös kesän jälkeen.

Demokraattisen puolueen ja republikaanisen puolueen puoluekokoukset heinäkuun loppupuolella eivät ole samanlaisia taistelutantereita kuin joskus aiemmin, sillä molempien puolueiden presidenttiehdokkaat selvisivät jo esivaalikierroksella. Demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin ja republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin vaalitaistosta tulee kuitenkin poikkeuksellisen ruma, ellei yllätyksiä tapahdu.

Clintonin tämänhetkinen johtoasema on saanut Trumpin oikeastaan vain koventamaan puheitaan, joilla hän on jo ehtinyt loukata jokseenkin kaikkia demokraattisen oikeusvaltion perusarvoja.

On selvää, että pakolais- ja maahanmuuttokriisi jatkuu myös syksyllä. Juhannuksen alla julkaistu YK:n pakolaisviraston UNHR:n vuosikatsaus kertoo, että sotia ja kurjuutta paenneita ihmisiä on nyt maailmassa yli 65 miljoonaa.

Vain pieni osa pakolaisista ja maahanmuuttajista on päätynyt Eurooppaan, mutta heistä useimpien turvapaikkahakemuksia ei ole vielä käsitelty. EU:n tavoite sijoittaa 160 000 turvapaikanhakijaa EU:n sisällä eri jäsenmaihin on vielä lähtöruudussa. Pakolaistilanteen hoidossa Euroopalta vaaditaan päättäväisyyttä, yhtenäisyyttä ja viisautta, joista on ollut tähän asti pula.

Lyhyemmän aikavälin uusia kriisien uhkia valitettavasti löytyy hakemattakin. Monet vakavimmista uhista liittyvät Kiinaan.

Eniten huomiota uutisissa saa Kiinan talous, jonka käänteillä on maailmanlaajuiset vaikutukset. Kiinan talouskasvu ei ole hyytynyt niin paljon kuin huolestuneimmissa ennusteissa arvioitiin, mutta velkakuplan kaltaiset epävarmuustekijät ovat maailmantalouden suuria riskejä. Riskien olemukseen kuuluu, että osa niistä toteutuu.

Liian vähälle huomiolle jää Kiinassa meneillään oleva sananvapauden rajoittaminen entisestään sekä sen rinnalla pyörivä kansallinen ja kansainvälinen propagandakampanja, joka jättää mittasuhteissaan Venäjän tehtaileman disinformaation kauas taakseen.

Konkreettisin uusi uhka koskee Kiinan ja sen naapurimaiden kiistaa saarista ja aluevesistä Etelä-Kiinan merellä.

Suomalaisten lomaillessa odotetaan Haagissa toimivalta kansainvälistä merioikeuden yleissopimusta tulkitsevalta tuomioistuimelta ratkaisua Filippiinien Kiinaa vastaan saarikiistoissa nostamista kanteista. Kiina kiistää tuomioistuimen oikeuden päättää Filippiinien vaatimuksista, vaikka on vahvistanut kansainvälisen merioikeussopimuksen.

Kyseessä voi olla Kiinan kommunistijohdolle nöyryyttävä poliittinen tappio, johon se voi reagoida entistä suuremmalla voimannäytöllä Etelä-Kiinan meren kiistellyillä alueilla. Se taas asettaisi Kiinan ja Yhdysvallat entistä vaarallisemmin vastakkain alueen valvonnassa. Siinä piilee uuden suuren ja erittäin vakavan kriisin uhka.

Tilanne Etelä-Kiinan merellä tai pakolaisleireillä ei kuitenkaan parane siitä, että suomalaiset käyttävät kesänsä sen pohtimiseen tai ahdistuvat siitä etukäteen. Vaihtoehtona voi esimerkiksi keskittyä odottamaan Rio de Janeiron olympialaisia. Niitäkin tosin ympäröi kriisien vyyhti, mutta lopuksi niissä myös urheillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat