Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU sai varoituksen, jota sen on kuultava

EU:lle ei annettu valtaa, sitä syytettiin vallan puutteista johtuvista epäonnistumisista ja lisäksi moitittiin vallanahneudesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
HEINZ-PETER BADER
Itävallan äärioikeistolaisen FPÖ:n johtajalle Heinz-Christian Strachelle ja Ranskan äärioikeistolaisen Front Nationalin johtajalle Marine Le Penille Britannian äänestys oli voitto.
Itävallan äärioikeistolaisen FPÖ:n johtajalle Heinz-Christian Strachelle ja Ranskan äärioikeistolaisen Front Nationalin johtajalle Marine Le Penille Britannian äänestys oli voitto. Kuva: HEINZ-PETER BADER

Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä muuttaa sekä Britanniaa että Euroopan unionia. EU sai varoituksen, jota sen on kuultava. Jäsenmaiden päättäjät saivat varoituksen, jota heidän on kuultava.

Euroopan unioni tarvitsee kansalaisten hyväksynnän toiminnalleen. Hyväksyttävyys on ollut kiinni unionin kyvystä tuottaa tuloksia. Jäsenmaiden demokraattisten instituutioiden legitimiteetti kestää heikkojenkin tulosten aikakaudet. Vaikka hallituksen politiikkaan menisi usko, hallituksen valta sinänsä hyväksytään.

Euroopan unioni eli passiivisen hyväksynnän kantamana aikana, jolloin Euroopan talous kasvoi, velkakriisistä ei ollut tietoakaan, suhde Venäjään oli kohtuullisessa kunnossa ja kansalaisten vapaa liikkuvuus tarkoitti lähinnä länsieurooppalaisten siirtyilemistä maasta toiseen työn perässä.

Ihmisten kokemus turvallisuudesta muuttui, kun talous kriisiytyi, työttömyys kasvoi, euromaiden pelastuspaketteihin kyseltiin maksajia, unioni laajentui itää kohti, Venäjän ulkopolitiikka muuttui entistä aggressiivisemmaksi ja pakolaisia alkoi saapua suurin joukoin.

Vaikeuksien edessä palataan läheisempään ja samalla pienempään identiteettiin. Euroopassa se tarkoitti henkistä paluuta eurooppalaisuudesta kotimaan kansalaisuuteen. Paluu oli helppo, koska eurooppalainen identiteetti ei ole ehtinyt juurtua.

Tässä muutoksessa EU menetti hyväksyttävyyttään. Lopputulos oli nurinkurinen. Ongelmat eivät olleet unionin aiheuttamia. Ne olivat päinvastoin sellaisia, joiden ratkaiseminen olisi sujunut paremmin nimenomaan ylikansallisin päätöksin.

Unionimaiden poliittisten päättäjien oli kuitenkin tehtävä valinta. Syytämmekö itseämme vai Brysseliä? EU menetti osan hyväksyttävyydestään sen vuoksi, että siitä tehtiin syntipukki.

EU:ta moitittiin vallanahneudesta ja epäonnistumisista, mutta kun sille ei annettu toimintavaltaa, se tuomittiin epäonnistumisiin. Näin kävi esimerkiksi turvapaikkapolitiikassa.

Britannian kansanäänestyksen yksi opetus on se, että tällainen populistinen pikkuvoittojen kerääminen vie isoihin ongelmiin. EU-vastaisten voimien syöttäminen johtaa lopulta siihen, että vahvistuttuaan ne syövät ruokkijansa. Näin kävi torstaina Britanniassa pääministeri David Cameronille.

On EU:ssakin vikansa. Aikana, jolloin unionin hyväksyttävyyttä ei kyseenalaistettu nykyiseen tapaan, Brysselissä tehtiin direktiivejä direktiivien päälle. Myöhemmin turhan sääntelyn määrää on vähennetty ja yhteistyössä on keskitytty suuriin asiakokonaisuuksiin. Kuva unionin pikkupäsmäröinnistä ehti kuitenkin syöpyä kansalaisten mieliin.

Tie kohti syvempää yhteistyötä on toistaiseksi poikki. Aiemmin oletettiin, että euromaat tiivistäisivät etujoukkona EU-yhteistyötä. Euromaiden päättäjien tulkinta kansanäänestyksestä ja monessa maassa nousevasta EU-kriittisyydestä on kuitenkin se, että kansa ei ole valmis enempään. Esimerkiksi Ranskassa yleinen tyytymättömyys ja vallanpitäjien vastaisuus kääntyvät helposti EU-vastaisuudeksi, mikä puolestaan söisi vanhojen puolueiden kannatusta.

Lähiaikojen haaste EU:lle on tietysti se, miten Britanniaa kohdellaan. Jos uusia suhteita unioniin rakentavaa Britanniaa ei säälitä, kovan kohtelun seuraukset voivat olla arvaamattomat. Se voisi kyllä toimia varoituksena muille lähtemishaluisille, mutta samalla se vahvistaisi ikävää viestiä unionista: järjestelmä ei tosiaankaan kuuntele kansaa ja sen vastalauseita eikä anna armoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat