Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin johtamisuudistus mullistaa monta asiaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsinkiä johdetaan ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uudella tavalla. Virkamiesjohto vaihtuu poliitikkoihin, kun kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit avoimen poliittisesti, kuntavaalituloksen perusteella.

Myös se, mitä ja miten uusi pormestari ja apulaispormestarit johtavat, muuttuu. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ennen juhannusta hallintosäännön johtamisjärjestelmää koskevista osista. Ne luovat rungon sille, millaisessa organisaatiossa vastedes toimitaan.

Tavoite on, että helsinkiläisten palveluita kehitetään entistä paremmin kokonaisuutena. Nykyiset 31 eri virastoa ja liikelaitosta kootaan toimialoittain neljäksi eri kokonaisuudeksi. Edessä on iso urakka niin johdolle kuin kaupungin 38 000 työntekijällekin. Haastetta lisää sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ja se, että päätös pääkaupunkiseudun mahdollisesta soten erillisratkaisusta on auki.

Kuntaorganisaatiot muuttuvat koko Suomessa, kun maakunnista tulee sote-palvelujen järjestäjiä. Pääkaupunkiseudun neljä kaupunkia – Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen – tavoittelevat kuitenkin oikeutta omaan sote-palvelutuotantoon.

Helsingin uudessa toimialamallissa on varauduttu sekä sote-palvelujen siirtymiseen Uudenmaan maakunnalle että mahdolliseen erillisratkaisuun.

Jos soten erillisratkaisua ei tule, Helsingin uuteen organisaatioon tullee neljän toimialan sijaan kolme. Sote-palvelut siirtyvät Uudenmaan maakunnalle, ja Helsingin sosiaali- ja terveysviraston noin 16 000 työntekijää vaihtaa työnantajaa.

Jos Helsinki saa tuottaa sote-palvelut itse tai yhteistoiminnassa muiden kanssa, seuraa myös muutoksia. Perustason palveluita siirtyisi kilpailun piiriin. Toiminta muuttuisi, muttei ratkaisevasti.

Sitä, että hallituksen pitäisi antaa pääkaupunkiseudun nelikolle erityisasema, puoltaa moni metropolialueen erityispiirre, kuten maahanmuuttajien määrä.

Yksi pääkaupunkiseudun haasteista on maahanmuuttajien kotouttaminen ja segregaation estäminen. Tämä korostaa tarvetta linkittää sote-palvelut ja muut kotouttamispalvelut hyvin likeisesti yhteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat