Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puurakentamisen tiellä on yhä esteitä

Puurakentamista voidaan edistää esimerkiksi purkamalla rakennusmääräyksiä, joille ei ole teknisiä perusteita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen hallitusten metsäohjelmat ovat usein painottaneet puurakentamisen edistämistä. Nämä ohjelmat tähtäävät siihen, että kotimaista puuta hyödynnettäisiin mahdollisimman paljon talouden kasvattamiseksi ja että vähemmän ympäristöä rasittavat rakentamistavat yleistyisivät.

Puu on Suomessa yleisin pientalojen rakennusmateriaali, mutta suurissa rakenteissa sitä käytetään varsin vähän. Vuonna 2011 Jyrki Kataisen (kok) hallitusohjelman yksi tavoite oli puukerrostalojen vajaan yhden prosentin markkinaosuuden kymmenkertaistaminen.

Vuonna 2015 tämä tavoite melkein saavutettiin. Puurakentamisen tavoitteita on kuitenkin syytä nostaa entisestään. Tärkeimmät syyt liittyvät ympäristöön. Puu on uusiutuva luonnonvara, ja rakennustuotteiksi jalostettuna se varastoi hiilidioksidia ilmakehästä vähintään vuosikymmeniksi. Myös kansantaloudelliset syyt puoltavat puurakentamisen lisäämistä.

Äänekosken biotuotetehtaan kaltaiset suuret metsäteollisuuden investoinnit vaikuttavat epäsuorasti myös puutuoteteollisuuteen. Kuitupuuta käyttävän metsäteollisuuden investointien seurauksena puunhankintaketjuun ilmestyy miljoonia kuutioita ”ylimääräistä” tukkipuuta, joka olisi pystyttävä jalostamaan kannattavasti. Jotta biotalous kehittyisi tasapainoisesti, puurakentamisen markkinoiden olisi kasvettava merkittävästi nykyistä enemmän.

Kaksi kolmasosaa Suomen saha- ja vaneriteollisuuden tuotannosta menee vientiin, suurin osa Eurooppaan. Esimerkiksi Euroopan metsäinstituutissa tehty tuore väitöstutkimus (Elias Hurmekoski) kuitenkin kyseenalaistaa puurakentamisen nopean yleistymisen edellytykset Euroopassa.

Puurakentamisen yleistymisen suurimmat esteet ovat kulttuurisia. Puurakentamisen hyviä ominaisuuksia ei painoteta rakennusalan päätöksenteossa yhtä paljon kuin puurakentamisen arvioituja riskejä, oli riskeille perusteita tai ei.

Puurakentamisen edistämisessä huomio kiinnittyy siis ensisijaisesti kotimaan markkinoihin. Avainroolissa ovat puu- ja rakennusteollisuuden strategiat, mutta myös valtion toimia tarvitaan.

Esimerkiksi puukerrostalomarkkinoiden nopea kasvu on vaatinut sekä valtion että yritysten panosta. Erityisesti puutuoteteollisuuden tekemät investoinnit sekä uudet urakointimallit ovat pienentäneet puurakentamisen kustannuksia ja parantaneet niiden uskottavuutta markkinoilla. Sysäyksen näihin toimiin antoi rakentamismääräysten yhdenmukaistaminen vuonna 2011.

Eri maita ja eri rakennustapoja koskevia määräyksiä olisi syytä yhtenäistää edelleen. Eri materiaaleille on yhä eri vaatimuksia, vaikka teknisiä perusteita tälle ei ole.

Pariisin ilmastosopimus ja EU:n uusi ilmastopolitiikka luovat painetta teollisuuden ympäristöhaittojen pienentämiseksi. Tämä koskee myös rakennussektoria, joka tuottaa noin kolmanneksen ihmiskunnan aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.

Rakentamisen ympäristövaikutuksia voitaisiin vähentää käyttämällä puuta muiden materiaalien sijaan. Ympäristövaikutuksia on kuitenkin pyrittävä arvioimaan laajemmasta näkökulmasta, koska rakentaminen vaatii käytännössä aina eri materiaalien yhdistelyä.

Esimerkiksi pelkkä puun ja teräsbetonin käytön ympäristövaikutusten vertailu ei siksi ole välttämättä mielekästä. Sen sijaan olisi pohdittava, miten rakentamisen ympäristövaikutuksia saadaan kokonaisvaltaisesti pienennettyä. Tämä vaatii sekä uusien materiaalitekniikoiden käyttöönottoa että puun hyödyntämistä aiempaa enemmän myös suuren mittakaavan rakenteissa.

Teknisesti edistyksellisten rakennustuotteiden ja -tapojen saaminen laajasti markkinoille edellyttää rakennusalan osaamisen ja koulutuksen uudistamista, joka vie vuosikymmeniä. Tämän vuoksi olisi tärkeää aloittaa uudistukset jo nyt, mikä voi vaatia hallituksen koulutus- ja tutkimuspolitiikan painotusten uudelleenarviointia.

Puurakentamisen markkinoiden kasvun yksi merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus voi olla välillinen: se lisää kilpailua rakennussektorilla, jossa muutokset ovat viime vuosikymmeninä olleet vähäisiä.

Elias Hurmekoski ja Lauri Hetemäki

Hurmekoski on tutkijatohtori Euroopan metsäinstituutissa. Hetemäki on apulaisjohtaja Euroopan metsäinstituutissa ja professori Itä-Suomen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat