Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian ero EU:sta huolettaa Euroopassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Libération katsoo, että Britannian kansanäänestyksen tulos on epäluulon ja eristyneisyyden voitto ja että äänestäjien viesti oli suunnattu yhtä paljon maahanmuuttoa kuin EU:ta kohtaan. Ranskalaislehden mukaan häviäjän rooli lankesi avoimuuden, kaupankäynnin ja suvaitsevaisuuden kannattajille.

”Euroopan unionille tappio on valtaisa. Näpäytystä oli vaikea ennustaa, mutta ei lainkaan vaikea selittää: sieluton Eurooppa vailla yhteistä projektia, johdonmukaista vastausta pakolaiskriisiin ja tehokasta ratkaisua talousongelmiin ei enää vakuuta äänestäjiä.”

El País huomauttaa, että vaikka äänestystulos ei ollutkaan kaikkein järkevin, se oli kaikkein johdonmukaisin lopputulos kolme vuosikymmentä jatkuneesta Euroopan-vastaisesta propagandasta. Espanjalaislehden mukaan muun Euroopan on nyt vain keskityttävä vaurioiden minimointiin.

”Kunnioitamme Britannian päätöstä, mutta emme salli sitä, että se kannustaa heitä, jotka ovat vihaisia, autoritäärisiä ja vihamielisiä Eurooppaa kohtaan. He oletettavasti löytävät henkisen kotinsa nyt Lontoosta.”

Financial Timesin mukaan Britannian EU-ero on suurin muutos Euroopan poliittisessa ja taloudellisessa järjestelmässä sitten Berliinin muurin murtumisen. Edessä on hyvin epävarmoja aikoja. Myllerrys on käynnissä sekä Britannian politiikassa että markkinoilla.

”Ajan myötä talous sopeutuu ja Britannia löytää uuden, joskin aiempaa pienemmän paikan maailmassa. Parasta olisi, että Britannia pysyy avoimena, osallistuvana ja parhaansa mukaan Eurooppa-myönteisenä.”

Der Spiegel kirjoittaa, että britit ovat päätöksensä tehneet ja että heidän on nyt kannettava sen seuraukset.

Kauppasuhteiden ylläpitäminen eron jälkeenkin on tärkeää molemmille osapuolille, mutta vähintään yhtä tärkeää on varmistaa, ettei Britannian esimerkki inspiroi irtaantumishaluja muualla, esimerkiksi Ranskassa. Saksalaislehden mukaan se olisi rahaliiton ja koko unionin loppu.

”On tärkeää, että eurooppalaiset poliitikot tekevät kaikkensa tällaisen suurpalon estämiseksi. Heidän täytyy varmistaa, että Brexit jää yksittäistapaukseksi. Britit ovat halunneet ulos, ja nyt heidän on kohdattava seuraukset. Muutoin lähdöllä olisi todella hallitsemattomat taloudelliset vaikutukset.”

Dagens Nyheter pitää Britannian päätöstä harmillisena.

”Pakolaiskriisi ei ole ohi, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on horjuttanut Euroopan turvallisuutta. Tarvitaan yhteisiä toimia ja suurta kestävyyttä. Vahvaa ja yksituumaista EU:ta tarvitaan enemmän kuin koskaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat